Af - 09/04-14 10:23; Opdateret: 09/04-14 13:19

Bruger millioner på at fjerne: Danskerne er ligeglade med graffitiBruger millioner på at fjerne: Danskerne er ligeglade med graffiti

Kommunerne bruger mange millioner om året på at fjerne graffiti. Men mere end halvdelen af danskerne er ugenerede af malerierne, viser ny måling

storybild

Et tilfælde af lovlig graffiti på Christiania i København (Billede: Polfoto)

Graffiti på murerne eller på S-togene er en fast del af bybilledet, og de mange farverige malerier er endda i voldsom vækst. Men det koster mange millioner hvert år at få fjernet igen.

55 procent af danskerne svarer dog i en undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress, at graffitien i mindre grad eller slet ikke generer dem.

Graffitien boomer i København
Graffitien boomer i København

En af dem, der mener pengene ryger ned i et uendeligt sort hul, er Winnie Christiansen, der læser til lærer:

»Det er helt åndssvagt at bruge penge på at fjerne graffiti. Jeg arbejder som skolelærer, og jeg synes i høj grad jeg kan se steder som for eksempel plejehjem eller skoler, der savner de mange millioner kroner.«

Livsfarlige klatre-fotos er det nye graffiti
Livsfarlige klatre-fotos er det nye graffiti

Hos DSB bruger man rundt regnet 25 millioner kroner om året på at fjerne graffiti bare på S-togene. Det er en del af udgifterne til rengøring i deres tog og på stationerne, forklarer de:

»Vores analyser viser, at passagererne vægter rengøring højt. Derfor prioriterer vi mange penge til at fjerne graffiti,« siger Christian Linnelyst, der er chef for salg og produktmarketing hos DSB.

Oplev Moesgaards gratis skatte
Oplev Moesgaards gratis skatte

Københavns Kommune bruger hvert år 10 millioner kroner, på at fjerne graffiti, men teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), er glad for, at danskerne er positivt stemt overfor graffitien:

»Vi er nødt til at fjerne graffiti hvis det er til gene. Men jeg synes hellere vi skulle bruge penge på at skabe flere lovlige steder, hvor københavnerne kan sætte deres eget præg på byen. Graffiti kan være med til at give byen sjæl og identitet,« forklarer borgmesteren.

Hærværk mod Radikales  partikontor: Sviner Ida Auken til
Hærværk mod Radikales partikontor: Sviner Ida Auken til


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Historisk punktum for dansk...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx