Af Berit Hartung - 16/11-17 22:46

Her er virksomheden uden chefer: Lad medarbejderne tænke selvHer er virksomheden uden chefer: Lad medarbejderne tænke selv

Kunne du leve uden din nærmeste chef?

storybild

45-årige Jonas Bojer Christensen er direktør i ingeniørvirksomheden Biir, som han selv har været med til at stifte. Virksomheden har ingen mellemledere. (Billede: Biir.dk)

En mellemleder skaber ingen værdi, lyder det fra en direktør i Aarhus, som driver sin virksomhed helt uden chefer og hierarki. Folk kan nemlig godt lede sig selv, tage et medansvar og gøre det, der er bedst for både dem selv og virksomheden, mener han. Hvis bare de får lov.

De fleste af os har nok prøvet at være lidt træt af chefen fra tid til anden. Men hånden på hjertet: Kunne du undvære ham? Eller hende? Og har du i virkeligheden lyst til at være din egen herre? Altså ikke noget med at leve en usikker freelance-tilværelse eller starte din egen virksomhed. Nej, kan du udføre dit nuværende job uden at have en chef, der sætter dig i gang, som du skal spørge om lov, og som kontrollerer, at du laver dit arbejde godt nok?

Ifølge ingeniør og virksomhedsejer Jonas Bojer Christensen vil 90 procent af alle os i den danske arbejdsstyrke kunne arbejde selvstændigt, godt og ansvarligt uden at have en chef over nakken, der bestemmer, hvad vi skal lave. Og ikke nok med det: Vi ville i givet fald arbejde både bedre, mere effektivt og være mere tilfredse med vores job, mener han.

»En mellemleder skaber ingen værdi. Det er management by pis og papir,« siger han og sammenligner det at lede sig selv med det at være voksen i en familie.

»Du har børn. Du har et hus. En bil. En budgetkonto. Du kan selv arrangere dine rejser og få din økonomi til at hænge sammen. Du henter dine børn til tiden, og din mand er glad og tilfreds. Du kan selv klare alle de ting, men når du går på arbejde, er du dum. Så skal en HR-mand til at fortælle dig, hvordan du skal opføre dig, og hvordan du skal udvikle dig. En økonom bestemmer, hvor mange penge du må bruge, og en projektleder afgør, hvornår du skal være færdig med tingene.

For små ti år siden stiftede Jonas Bojer Christensen den rådgivende ingeniørvirksomhed Biir i Aarhus. Her har det helt fra starten været tanken, at der ikke er mellemledere og ikke noget hierarki. Selv om han i dag har 280 medarbejdere, holder han stadig fast i, at mellemledere ikke hører til i hans virksomhed. Her er blot to daglige ledere. Ingen sekretærer og ingen HR-afdeling. Virksomheden har en helt flad struktur, hvor ingen kontrollerer, hvornår de ansatte kommer og går. Medarbejderne planlægger selv deres ferier, de udfylder selv lønsedler og sammensætter de teams, de vil arbejde i.

Han sammenligner sin virksomhed med en flok fodboldspillere på en bane, hvor han står som coach uden for stregerne og er med til at sætte retningen. Inde på banen arbejder alle efter det samme mål. Rollerne skifter hele tiden, og alle kan score. På den måde har han altid specialister til rådighed og kan - efter eget udsagn - konkurrere ikke bare på pris, men også på kvalitet og leveringstid.

»Her i virksomheden tager medarbejderne ansvar. Hvis du ikke kan lide at arbejde under den frihed, så arbejder du ikke her. Der er nogle, der godt kan lide, at det er en chef, der skal bestemme, hvad de skal lave, og hvornår du skal være færdig, men så egner de sig ikke til at arbejde her.«

Kræver mere af medarbejderneNils Villemoes er tidligere lektor ved Institut for Organisations- og Virksomhedsledelse ved Handelshøjskolen i Aarhus. I dag holder han foredrag og skriver om ledelse. Han mener, at der i danske virksomheder er alt for stor tilbøjelighed til, at medarbejderne lægger ansvaret for ledelse fra sig, og derfor kan han godt se pointen med at skære mellemlederlaget væk og på den måde tvinge medarbejderne til at tage ansvar for ledelsen af virksomheden.

Men det er kun i den ideelle verden, at medarbejderne kan lede sig selv fuldstændigt, mener han.

»Hvis man bare fjerner ledelseslaget og hierarkiet, så har medarbejderne ikke noget gelænder at holde ved. Det kræver meget mere at være medarbejder i en strukturløs organisation, for så skal de være det bedre selv til at lave en midlertidig struktur,« siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet har klar besked til tre...
bt.dk
Hovedvej flyder med gylle: 'Der...
bt.dk
Demokraterne sagsøger Rusland, Trumps...
bt.dk
Han bragede FCM i sænk: Nu fortæller...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx