Af Ritzau - 29/11-16 05:31

Hold dig væk fra supermarkedernes juleslikHold dig væk fra supermarkedernes juleslik

Det er næppe et chok, at julens slik er usundt. Men noget slik er mere usundt end andet, og du kan nemt gennemskue det på ingredienserne.

storybild

Store poser med blandet slik er det værste i supermarkederne. (Billede: Free/Colourbox)

Juleskum, chokoladejulemænd og snebolde.

Vi har alle vores favoritslik, der ryger i indkøbskurven, når vi er ude at handle, selv om vi godt ved, det ikke er sundt. Til jul bliver kurven måske fyldt med et par ekstra poser slik lidt oftere, og det går i den grad ud over helbredet.

- Slik er generelt usundt, men juleslik er virkelig usundt, fordi det skal sælges så billigt som muligt. Det er fyldt med tilsætningsstoffer, det er dårlig kvalitet, og det smager ikke af noget, siger Anne Seidelin, som er kostvejleder og sundhedscoach.

Hun fortæller, at det værste slik er lavet af vegetabilsk fedt, der er hærdet eller delvist hærdet. Det giver inflammation i kroppen, der slider på kroppen og påvirker blodkarrene. Men det er ikke kun indholdet, der er skadeligt for dig - også store mængder er din fjende i supermarkedet.

- Blandingsslik i store poser er det værste, da man let kommer til at spise alt for meget af det. Jo større og jo mere blandet det er, desto mere overspisning, siger ernæringsekspert Per Brændgaard.

Men det kan være svært at skære fasttømrede sliktraditioner ud af julen, og derfor råder Anne Seidelin til, at man udvælger nogle få typer slik, man ikke kan undvære i december.

- Hvis man ikke føler, det har været jul, uden man har fået en bestemt type slik, så skal man da have det. Og så er det ligegyldigt, hvilke ingredienser der er i, og hvilke konsekvenser der har i kroppen. Så må man udligne med kosten resten af dagen, siger hun.

Man kan eventuelt lave en rangliste med fem typer slik og krydse dem af, når man har købt dem første gang. På den måde nyder man måske også sine snebolde eller vaniljekranse mere, mener hun. Det vigtige er, at man ikke går på kompromis og køber noget lidt mindre usundt slik, som man måske ender med at spise mere af, fordi man ikke får den rigtige juletilfredsstillelse.

Har du dog mod på at give slip på alle de farvestrålende sukkerkranse og -stænger, så er frugt et godt alternativ, siger Per Brændgaard.

- Det sundeste slik er frugt, tørret frugt og nødder. Ellers er der også kommet en del slik på markedet uden tilsat sukker og med mange kostfibre. Det kan også være godt, men man får dårlig mave, hvis man spiser for meget af det, siger han.

Derfor er det også de naturlige ingredienser, du skal kigge efter på bagsiden af slikposerne i supermarkedet. Kan du genkende ord som nødder, abrikoskerner, kakao, smør og mel, så kan din krop også - og så bliver det mindre hårdt for den at nedbryde det.

Fakta: Det skal du kigge efter bag på juleslikket:

- Hold dig væk fra slikposer, hvorpå der står vegetabilsk fedt, hærdet eller delvist hærdet, eller hvor sukker forklæder sig som eksempelvis glukose, sirup og laktose.

- Hvis du vil have slik fra supermarkedet, så gå efter slikposer, hvor du kan genkende ingredienserne som eksempelvis mandler, abrikoskerner, hasselnødmasse, kakao, kakaosmør, almindelig sukker.

- Hvis du vil være sund, så erstat slikket med frugt, tørret frugt og nødder. Du kan også købe slik uden tilsat sukker og med kostfibre, men pas på ikke at spise for meget af det.

Kilder: Kostvejleder og sundhedscoach Anne Seidelin og ernæringsekspert Per Brændgaard

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Kendis skal betale 170.000 kr. i Se...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx