Af - 27/10-14 14:37; Opdateret: 28/10-14 14:09

Unge smartphone-ejere: Vi betaler ikke licensUnge smartphone-ejere: Vi betaler ikke licens

Fire ud af 10 unge med en smartphone eller tablet betaler ikke licens. Licensnægtere mener, at DR skal blande sig uden om

storybild

Er det rimeligt at skulle betale licens, fordi man ejer en smartphone? (Billede: polfoto/arkiv)

Er det rimeligt at skulle betale medielicens på 2.436 kroner om året oven i mobilabonnementet, bare fordi man har en smartphone?

Ikke helt, synes en del unge at mene. I hvert fald betaler fire ud af 10 unge mellem 18 og 29 år ikke medielicens, selv om de ejer en smartphone eller en tablet. Nogle bor stadig hjemme og er dermed dækket af forældrenes medielicens, men tallene viser, at mange unge er sortseere, siger medieforsker og lektor Henrik Søndergaard, Københavns Universitet.

Svenskerne slipper: Danmark fortsat indlagt til  tvangs-licens
Svenskerne slipper: Danmark fortsat indlagt til tvangs-licens

- Det handler om to ting: Betalingsevne og -villighed. Hvis man er på SU, fylder licens relativt meget i budgettet. Samtidig er unge vant til, at medieindhold er gratis på nettet, sige han og tilføjer, at andre bliver licensnægtere, fordi de finder det urimeligt at betale licens til DR, som de stort set ikke bruger .

Lige nu har Facebook-gruppen AFSKAF-DR-LICENS-licens-partiet for eksempel over 18.000 likes, og gruppen linker til farvellicens.dk, hvor en række danskere åbenlyst skriver, at de ikke betaler licens, selv om de ejer en smartphone, tablet, computer eller tv.

- Man skal også gøre sig klart, at der ikke er det fjerneste moralsk angribelige i, at unddrage sig licensen og lyve over for DR angående ens ejerskab af tv, internet og smartphones. Det vedkommer ikke en statslig tv-station, hvad danskerne ejer af elektronik, skriver den anonyme person bag hjemmesiden farvellicens.dk

Ingen licens-rabat til unge alligevel
Ingen licens-rabat til unge alligevel

Teknisk er det muligt at blokere for DR's indhold, så smartphone-ejere kunne få mulighed for at fra- eller tilvælge licensbetalte medier via abonnement.

Den mulighed efterlyste hver anden dansker i en rundspørge fra januar i år. Men ideen er dødfødt, mener Henrik Søndergaard.

- Blandt danske politikere er der bred enighed om, at licens er den mindst ringe måde at finansiere public service på, siger han.

Har du betalt? 160.000 får snart brev fra DR Licens
Har du betalt? 160.000 får snart brev fra DR Licens

Det kommer ikke bag på chef DR Licens Lotte Boas, at unge sniger sig uden om licensen.

- Omkring 50 procent af husstandene, som kun bebos af 18-24 årige betaler ikke licens. Det er dem, vores fokus er rettet mod, siger hun med henvisning til, at DR Licens netop har udsendt 160.000 breve til husstande, der ikke betaler licens.

Det er for tidligt at sige, hvilken effekt brevkampagnen får, men ifølge Lotte Boas kommer der 100.000-120.000 nye licensbetalere om året.

- Det er ikke de samme 50 procent, der bliver ved med ikke at betale licens. De gør det måske ikke, når de lige er flytte hjemmefra, men så gør de det lidt senere i tilværelsen, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forkrampethed, rutinemangel eller...
bt.dk
Kendt imam beroliger Støjberg: Sådan...
bt.dk
Obama skriver kontrakt med Netflix
bt.dk
Netop frigivet: Helt nye...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx