Af - 26/01-17 09:49

SF: Studerende skal have fradrag for transport til studietSF: Studerende skal have fradrag for transport til studiet

Fremover skal studerende have samme ret til befordringsfradrag som lønmodtagere, mener SF. Fagforbund bakker op.

storybild

Hvorfor er det kun lønmodtagere, der kan trække udgifter til transport fra i skat? Fremover skal det også gælde studerende, mener SF. (Billede: Scanpix/arkiv)

Stigende udgifter til transport med tog og bus presser studerendes økonomi så meget, at det kan afholde unge fra tage den uddannelse, de ønsker. Det mener SF, som derfor vil give studerende samme mulighed for at få befordringsfradrag for kørsel mellem deres bopæl og uddannelsessted som lønmodtagere får for transport mellem hjemmet og arbejdspladsen.

- Alle unge mennesker har krav på på fri og lige adgang til uddannelse. Men når transporten er blevet så dyr, betyder det, at man reelt afskærer nogle unge fra at tage den uddannelse, de ønsker, siger SF-gruppeformand Jacob Mark.

Unge raser over voldsomt prishop på DSB-billetter
Unge raser over voldsomt prishop på DSB-billetter

Han henviser blandt andet til, at en rabat for studerende bortfaldt sidste år, hvilket betød, at omkring 10.600 studerende fik dyrere Ungdomskort (pendlerkort for studerende).

For eksempel steg et ungdomskort mellem København og Odense fra 607 til 1.646 kroner. Samtidig er det fra 15. januar i år blevet markant dyrere for unge under 26 år at rejse på en række strækninger på Sjælland som følge af Takstreform Sjælland.

Jacob Mark vil nu søge opbakning til forslaget i forligskredsen bag aftalen ’Bedre og Billigere kollektiv trafik’.

Politikere på banen for unge togrejsende
Politikere på banen for unge togrejsende

Også fagforbundet Djøf, som blandt andet organiserer økonomi- og jurastuderende, mener, at studerende skal have befordringsfradrag.

- Studerende har en trængt økonomi. Høj husleje og transportudgifter udgør en betragtelig af en studerendes budget. Afstanden til uddannelsesstedet må ikke være en barriere for, om man tager en uddannelse, siger Wenche Marit Quist, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Djøf og tilføjer:

Studerende mister tusindvis af kroner i transportrabat
Studerende mister tusindvis af kroner i transportrabat

- Når politikerne samtidig opfordrer studerende til at flytte væk fra de dyre bykerner, og regeringen i sit regeringsgrundlag understreger, at et studie svarer til et fuldtidsjob på 37 timer om ugen, så må det også være rimeligt, at studerende får samme mulighed for kørselsfradrag som lønmodtagere.

Jacob Mark vil nu bede transportminister Ole Birk Olesen (LA) redegøre for, hvad det vil koste at give studerende ret til befordringsfradrag.


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billeder vækker afsky: Turister gør...
bt.dk
10 spørgsmål du altid har haft lyst...
bt.dk
Eddie Skoller sætter...
bt.dk
Thomas Skovs far faldt om og bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx