Af Ritzau - 08/11-16 06:01

Det bør du værne om i lejlighedenDet bør du værne om i lejligheden

De gamle lejligheder i landets største byer ryger hurtigere end de nye. Original kvalitet står nemlig højt på købernes ønskeliste.

storybild

Ifølge Tine Nielsen fra Bolius begår mange ejere af ældre lejligheder den fejl, at de køber helt nyt interiør til et rum med originale elementer, så enten det nye eller resten af rummets interiør stikker ud og ikke længere passer ind. (Billede: Free/Colourbox)

Der er stor forskel på nye og gamle byggerier i landets store byer. Nye byggerier skyder op som svampe i efterårsskoven i landets fire største byer, men faktisk er det de ældre lejligheder, som sælges hurtigst.

Det viser tal fra Boliga, som i en sammenligning af lejligheder fra før og efter 2005 har konstateret, at de ældre lejligheder har kortest liggetid.

Det er der flere forskellige årsager til, hvis man spørger Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter. Den største årsag er, at langt de fleste nyere ejerlejligheder er væsentligt dyrere end de ældre.

- De nyere lejligheder er større, fordi de bygges til familier, de er i bedre stand end gamle bygninger, og de er mere energieffektive, forklarer han til Ritzau Fokus.

Samtidig er beliggenheden på ældre ejerlejligheder ofte mere central, hvilket er med til at få dem solgt hurtigere. Andelen af små lejligheder, der egner sig til forældrekøb og studerende, er højere end i de store områder med nybyggeri.

- Unge mennesker bliver ikke siddende lige så længe i lejligheder som etablerede familier, og prisen på små lejligheder, der måske stadig har køkken og bad fra 1970'erne, er også så lav, at flere kan slå til - det presser tiden, forklarer Curt Liliegreen.

Men de ældre bygninger rummer også meget mere end prisskiltet, forklarer Tine Nielsen, der er arkitekt og rådgiver om blandt andet indretning for Bolius.

- Selv om nye lejligheder bygges centralt, så er områderne omkring dem ofte ikke groet til og har ikke fået sjæl endnu, så der mangler liv og butikker i gadebilledet, forklarer Tine Nielsen.

Ofte er det ifølge hende også den samme slags mennesker - ældre eller børnefamilier - som tiltrækkes af nye byggerier med god plads og elevator. Hun oplever, at mange købere til de ældre lejligheder gerne vil have en lejlighed, hvor de i højere grad kan sætte deres eget præg.

- Nyere lejligheder er i stor udstrækning indrettet meget ens, og de er ofte ret bundne i, hvordan de skal bruges og indrettes. Der er et helt oplagt sted til sofaen, og man behøver ikke at forme eller skabe noget - man skal bare rykke sine møbler ind, siger Tine Nielsen.

Men som trenden går på mange områder i landet, ser hun også en tydelig tendens til, at køberne gerne vil have lejligheder med sjæl, og hvor interiøret er patineret.

- Mange vil hellere have et slidt plankegulv, end et gulv der kun er flot på overfladen. Vi oplever også, at unge mennesker efterspørger de originale fyldningsdøre. Det gør ikke noget, de er skæve, de er kvalitet og holdbare og har historie, siger Tine Nielsen.

Derfor anbefaler hun også, at ejere af ældre lejligheder ikke bevæger sig ud i en overdrevet stil, hvis de renoverer eller bygger om. Det kan koste en stor del af den charme, som køberne leder efter i de ældre bygninger.

Fakta: Det bør du bevare, hvis du vil sælge din ældre lejlighed:

- Plankegulv, bevar det, selv om det er slidt.

- Puds væggene op i stedet for at klistre noget udenpå.

- Forny gerne bad og køkken, men hold det neutralt i stedet for at gå i en helt anden stil end lejlighedens originale udtryk.

- Hold dig til en stil, der er forenelig med bygningens.

- Bevar originale lister, stuk og fyldningsdøre.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
'Diverse mænd har skrevet til mig, at...
bt.dk
BTs fodboldkommentator: Spørge-Åge...
bt.dk
Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx