Af Ritzau - 13/12-16 12:21

Stigende priser er et varsel om værre på vej for briterStigende priser er et varsel om værre på vej for briter

Priserne stiger i Storbritannien oven på brexit og vil stige endnu mere. Det rammer fattige briter hårdest.

storybild

Det er blevet dyrere for briterne at købe ind. Og det vil det fortsætte med. (Billede: Free/Colourbox)

Da briterne stemte for at forlade EU, sendte de samtidig landets valuta markant ned i værdi. Det har udløst højere priser i Storbritannien, og de vil stige endnu mere.

Det vurderer analytiker hos Danske Bank Mikael Milhøj, efter at nye tal tirsdag har vist, at inflationen i Storbritannien ramte 1,2 procent i november. Det er det højeste siden 2014.

- Det er ikke et alarmerende tal, men det er et tegn på, hvad vi kan vente os i fremtiden. Importpriserne stiger, og det vil sende forbrugerpriserne yderligere op.

- Man er bekymret for, at inflationen vil stige til op mod tre procent i de kommende år, siger Mikael Milhøj.

Siden pundets fald er en stribe varer steget i pris i Storbritannien. Eksempelvis har Apple hævet priserne på sine produkter markant, og priserne på fødevarer i supermarkeder er også begyndt at stige.

- Det udhuler forbrugernes købekraft. Inflationen udhuler de facto forbrugernes løn, fordi inflationen er større end lønstigningerne. Det rammer specielt lavindkomstgrupper hårdt.

- Det betyder, at vi nok ikke skal forvente, at privatforbruget stiger så meget de kommende år. Det vil lægge en dæmper på den økonomiske vækst. Og det er ikke så godt for økonomien, siger Mikael Milhøj.

Den stigende inflation har samtidig skabt uro om, hvorvidt den britiske centralbank vil blive nødt til at hæve renterne for at mindske den.

Det vil give problemer for de allerede højt gældsatte britiske husejere.

Det forventer Mikael Milhøj dog ikke vil ske.

- Bank of England står i en uheldig situation. Inflationen må ikke blive for høj, men samtidig kan væksten gå ned i gear næste år.

- Så Bank of England skal beslutte, om de vil lade inflationen stige, eller om de vil støtte væksten. Her tror jeg, at de vil holde sig fra en rentestigning og støtte op om væksten, siger analytikeren.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Gunnvør om uvenskaber i...
bt.dk
11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Christiania lukker Pusher Street: 'Vi...
bt.dk
Tv-ekspert stiktosset over p-afgift:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx