Af - 15/10-16 22:46

Sådan får du mest ud af dine penge til velgørenhedSådan får du mest ud af dine penge til velgørenhed

Antallet af velgørende organisationer, der får tilladelse til landsdækkende husstandsindsamlinger. stiger. Men hvem skal man give til? Giv til dem, der gør mest nytte for pengene, siger Bjørn Lomborg. Følg din samvittighed, siger præst.

storybild

En syrisk dreng får ilt efter et luftbardement i Aleppo i Syrien. Læger Uden Grænser arbejder i området. (Billede: Scanpix/arkiv)

Det ringer oftere og oftere på døren fra velgørende organisationer, der gerne vil have et kontant bidrag. Antallet af godkendte husstands- og gadeindsamlinger er næsten tredoblet fra seks sidste år til i år 16, fremgår det af af en opgørelse hos Indsamlingsnævnet.

Men hvordan afgør man med sig selv, hvilke raslebøsser man vil putte penge i?

For 1.000 kroner kan man for eksempel sikre rent drikkevand til 30 mennesker i et år gennem Røde Kors eller finansiere 10 oplevelser i en familieklub for en udsat dansk familie gennem Red Barnet.

1,4 millioner har brug for akut hjælp i Haiti
1,4 millioner har brug for akut hjælp i Haiti

De penge man har givet til et godt formål, kan man per definition ikke give til et andet, påpeger Bjørn Lomborg, formand for tænketanken for Copenhagen Consensus Center, som i samarbejde med nogle af verdens førende økonomer forsker i, hvordan menneskeheden kan gøre mest muligt godt for pengene.

- Når man har stået overfor børn, der rækker hånden ud efter hjælp, ved man, at det udsatte barn i Assens, har lige så stort et behov for og krav på at blive hjulpet som barnet i Aleppo. For os må det aldrig blive et enten-eller. Det skal altid være et både- og.
Karin Hindkjær, chef for engagement i Red Barnet, om, hvorvidt det bedre at give penge til Red Barnets indsats til krigsramte børn i Syrien end til Red Barnets støtte til familieoplevelser til udsatte børn i Danmark

Modelfoto, Scanpix

For eksempel kan man redde fire fra af dø af tuberkulose, hver gang man for det samme beløb kan redde en fra at dø af hiv/aids.

Regeringen sender nødhjælp til belejrede byer i Syrien
Regeringen sender nødhjælp til belejrede byer i Syrien

- Vaccination mod tuberkulose er blandt de mest effektive måder at gøre godt på, siger Lomborg og tilføjer:

- For 1000 dollar kan man redde et barn i den tredje verden fra at dø af tuberkulose. For de samme penge kan man give tre bjørne (tremme-bjørne, der nu bor i reservat, red.) i Rumænien mad i 21 uger. Det er ikke forkert at give til bjørnene, men hvis vi vil gøre mest mulig godt, skal vi give mere med hjernen og mindre med følelserne og til ting, der løber med medieopmærksomheden.

Han fortæller, at han lige har talt med en af Indiens rigeste mænd, der har besluttet sig for at flytte sine godgørende bidrag fra formål, der gjorde relativt lidt godt for pengene, til nogle af de formål, der gør allermest godt for pengene.

Mascha Vang: Vi er så modbydeligt forkælede i Danmark
Mascha Vang: Vi er så modbydeligt forkælede i Danmark

- Det er lige præcis den diskussion, man skal have med sig selv, før man donerer penge, siger Bjørn Lomborg og henviser til en liste, som nogle af verdens førende økonomer har udarbejder i samarbejde med Copenhagen Consensus Center.

Af den fremgår det blandt andet, at svangerskabsforebyggelse til kvinder er blandt de mest effektive måde at gøre godt på (se hele liste her).

- For hver krone, man donorer til det formål, gør man godt for 120 kroner. Hvis alle verdens kvinder får adgang til svangerskabsforebyggende prævention vil omkring 150.000 kvinder undgå at dø i barselssengen om året, samtidig vil 600.000 børn undgå at dø som konsekvens af morens overlevelse, siger Lomborg

Når det handler om ernæring er den allerbedste investering af sikre børn under to år en god og varieret kost. For hver krone får man 45 kroner igen.

Drengen på billedet er fra DR Congo er lider at svær fejl- og underernæring. Foto: Scanpix/arkiv

- Det velnærede barn bliver mindre syg, udvikler en bedre hjerne, går længere tid i skole og får et mere produktivt liv til gavn for sig selv og sine medmennesker, siger Lomborg.

Husker du heksedrengen, som Anja reddede? Så fantastisk har han det i dag
Husker du heksedrengen, som Anja reddede? Så fantastisk har han det i dag

Tilsammenligning gør man kun godt for tre kroner for hver krone man bruge på vaccination mod livmoderhalskræft.

- Vi skal ikke have en verden, hvor vi kun gør noget ved det, der giver allermest nytte for pengene. Men vi kan ikke hjælpe alle, og i den internet-connectede tidsalder bør den barmhjertige samaritaner løfte blikket og se, hvor han kan gøre mest nytte. Jeg ved ikke, om det er speciel kristent at vælge at give sine penge til at redde én fra at dø af hiv/aids, når man for de samme penge kunne have reddet fire fra at dø af tuberkulose.

- Vi vil ikke gøre os til dommer over, om det ene formål er bedre end det andet. Det er alene op til giverne. Men jo, det er et vanskeligt dilemma. Jeg kender det fra min egen hverdag, når jeg står i supermarkedet. Hvis jeg vælger økokylling fremfor den almindelige kylling, kunne jeg jo have brugt prisforskellen på omkring 100 kroner på at holde børn i live i stedet. Man kan sige, at det er egennyttig at vælge øko-kyllingen, men det handler om at finde en balance, som man kan leve med i praksis.
Claes Amundsen, kommunikations- og indsamlingschef i Dansk Flygtningehjælp.

Men hele Bjørn Lomborgs tænkning er netop i et kristen perspektiv forfejlet, mener præst og debattør Kathrine Lilleør.

Røde Kors frygter ekstra hård syrisk vinter efter angreb
Røde Kors frygter ekstra hård syrisk vinter efter angreb

- Lomborg har ud fra en kristen optik misset, at man som menneske er født med, at man aldrig kan gøre nok godt. Man kan ikke bare undlade at hjælpe tiggeren, man går forbi, fordi det giver mere nytte at bruge sine penge eller ressourcer et andet sted i verden. Vi er forpligtet på vores samvittighed, og pointen i historien om den barmhjertige samaritaner er, at vi aldrig kan gøre det godt nok, siger hun.

To hjemløse tigger på Strøget juleaftensdag. Scanpix/arkiv

Hun tilføjer, at det er op til hver enkelt af os, hvor meget vi hver især kan hjælpe med ud fra de forudsætninger, vi nu engang har.

- Uanset om man lige har gjort en hel masse godt, bliver det jo aldrig i orden at gå forbi et menneske, der har brug for hjælp. Alligevel gør vi det allesammen – også præster. For når vi gør ét, gør vi os samtidige skyldige ikke at gøre noget andet. Sådan er det at være menneske, men allerede ved at erkende det, kan vi måske blive et lidt bedre menneske. Der er ikke nogen, der kan sige, hvad der er smartest at hjælpe med, for hjælp er et bundløst kar.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx