Af - 20/02-14 20:48; Opdateret: 20/02-14 22:57

App-milliardær: Så usselt levede jeg som barnApp-milliardær: Så usselt levede jeg som barn

Den nyslåede mange-milliardær Jan Koum, som onsdag solgte sin andel af WhattsApp for cirka 37 milliarder kroner, voksede op under Sovjet-kommunismen i lille landsby.

storybild

Den amerikanske drøm: Jan Koum, 37 år, blev i onsdags mange-milliardær. Som barn boede han i en lille landsby i Sovjetunionen i et hus uden varmt vand. (Billede: AP Images)

Som dreng boede han i et hus uden varmt vand i hanerne i en landsby uden for Kiev. Som 16-årig flyttede han sammen med sin mor til Mountain View i Calkifornien hvor de boede i en beskeden to-værelseslejlighed og i perioder fik udleveret mad på statslige mad-kuponer.

Facebook køber app for 103 milliarder kroner
Facebook køber app for 103 milliarder kroner

Moren arbejdede som babysitter og han gjorde rent hos den lokale købmand. I dag er han ifølge Forbes god for cirka 37 milliarder kroner. Navnet er Koum – Jan Koum. Onsdag solgte den 37-årige it-entreprenør sin andel i sms-universet WhattsApp til Mark Zuckerbergs Facebook-imperium. Indtil det opsigtsvækkende salg, vidste offentligheden meget lidt om Koum, skriver mashable.com.

Til magasinet Wired har Koum dog nu løftet lidt af sløret for sine barsk opvækst i Ukraine under Sovjet-kommunismen:

- Det (samfundet. red.) var kørt så langt ned, at min skole ikke en gang havde et toilet indenfor. Forestil dig den ukrainske vinter med 20 graders frost, hvor små børn er nødt til at rende over parkeringspladsen for at komme på toilettet. Samfundet var utrolig lukket for omverdenen: Mange har læst '1984' (roman af George Orwell om et uhyggeligt overvågningssamfund, red.), vi oplevede det på egen krop.

Se hvor meget tid, du har spildt på Facebook
Se hvor meget tid, du har spildt på Facebook

Koum fik først sin første computer som 19-årig, men lærte sig selv alt om computersystemer og -netværk ved at låne computermanualer i en 2.hand-boghandel. Han kom ind på San Jose State University og arbejde ved siden af for Ernst & Young, hvor han testede computer-systemernes sikkrhed. Senere kom han til Yahoo, hvor han arbejde i ni år og mødte sin kommende forretningspartner Brian Acton.

I februar 2009 stiftede Koum WhattsApp. Han valgte navnet, fordi det lød som 'Whats up'. App'en kom ikke rigtig op at flyve., og i efteråret 2009 fik han overtalt Brian Acton til blive partner i foretagendet. På det tidspunktet havde de begge søgt job hos Facebook og – ironisk nok - modtaget afslag.

Apple skal betale erstatning for børns køb af apps
Apple skal betale erstatning for børns køb af apps

Sammen fik de overtalt en række tidligere medarbejdere i Yahoo til at skyde 250.000 dollar ind i projektet. Herfra gik det stærkt. Allerede i oktober 2011 fløj der en milliard beskeder igennem app'en om dagen, og i juni 2013 var tallet nåede op på svimlende 27 milliarder beskeder om dagen.

Onsdag i denne unge købte Facebook WhattsApp for 19 milliarder dollar svarende til cirka 103 milliarder kroner. Salgsdokumenterne underskrev Koum meget symbolsk på et socialcenter hvor han tidligere havde stået i kø med madkuponer i hånden.

Kilder: mashable.com. og wikipedia.com

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fire brødre fra Jylland solgte biler...
bt.dk
Har aldrig smagt et æg: Derfor er...
bt.dk
Drama i aftes: Mand skudt på klos hold
bt.dk
Frustreret lærer frygter det værste:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx