Af Ritzau - 10/10-16 09:21; Opdateret: 10/10-16 10:26

Brexit trækker spor gennem dansk eksportBrexit trækker spor gennem dansk eksport

Danske virksomheder eksporterede i august for 3,4 procent mindre end i juli, viser tal fra Danmarks Statistik.

storybild

Økonomer frygter, at en svag eksport til Storbritannien i juli og august er konsekvenser af det såkaldte brexit. (Billede: Scanpix/Ben Stansall)

Virksomhederne i Danmark eksporterede 3,4 procent mindre i august. Det skyldes blandt andet, at dansk eksport til Storbritannien og resten af EU har fået et gok i nøden.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Her er udenrigshandlen for august gjort op. Den viser et fald i eksporten til Storbritannien på 10,5 procent fra juli til august. Også eksporten til Tyskland var mærket i august omend i mindre grad.

Cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen, peger på, at faldet i eksport til Tyskland blandt andet skyldes et mindre salg af vindmølledele.

Han retter i en skriftlig meddelelse sin bekymring mod eksporten til Storbritannien.

- Over de seneste tre måneder er faldet på næsten ni procent, og udviklingen kan ses som et varsel om, at Storbritanniens beslutning om at forlade EU, brexit, vil få en negativ betydning for dansk eksport, siger han.

Cheføkonom hos Nykredit, Tore Strammer, nærer samme frygt.

- Dagens tal viser desværre, at eksporten til Storbritannien har fået en over nakken efter brexit-resultatet, siger han i en skriftlige meddelelse.

Selv om de svage eksporttal vækker bekymring hos erhvervslivet, maner cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, dog til besindelse. Ifølge ham kan man ikke læse mandagens eksporttal som et direkte resultat af brexit.

- Det er vigtigt at huske, at briternes nej 23. juni alene var starten på en lang vej, som ender med, at England i sidste ende træder ud af EU, siger han.

Danmarks Statistik fremlagde mandag også tal for, at overskuddet på betalingsbalancen faldt i august med 4,1 milliarder kroner.

En del af faldet skyldes blandt andet en stigning i importen af varer fra udlandet.

I alt viser de såkaldte løbende poster på betalingsbalancen et overskud de første otte måneder af 2016 på 112,8 milliarder kroner. Det er omkring 12 milliarder mindre end ved samme tid sidste år.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx