Af - 16/10-14 10:50

Forslag skaber vild debat: ‘Fjern SU’en’Forslag skaber vild debat: ‘Fjern SU’en’

I en ny analyse foreslår Børsens chefredaktør Anders Krab-Johansen at afskaffe SU’en og sænke topskatten som en løsning på Danmarks vækstproblemer.

storybild

For få unge tager en videregående uddannelse, der er rettet mod det private erhvervsliv, mener Børsens chefredaktør. (Billede: polfoto)

Der er for få unge, der tager en videregående uddannelse, som retter sig mod det private erhvervsliv, og det er et problem for væksten i Danmark.

Sådan lyder det i en analyse skrevet af Børsens chefredaktør, Anders Krab-Johansen, der i samme forbindelse kommer med et kontroversielt løsningsforslag: Afskaf SU’en, indfør studielån i stedet og sænk topskatten.

Studerende: Vi har da penge nok!
Studerende: Vi har da penge nok!

Hans argument er, at det vil få flere unge til at vælge en uddannelse, som giver en økonomisk gevinst - både for dem selv og for samfundet - når de kommer ud på arbejdsmarkedet.

- Løsningen på Danmarks problem er ikke flere penge. Løsningen er bedre incitamenter. De studerende skal automatisk tænke på deres fremtidige arbejde. En oplagt smutvej til en løsning er at fjerne SU'en og indføre studielån i stedet, skriver Anders Krab-Johansen blandt andet i analysen.

Antallet af SU-modtagere eksploderet
Antallet af SU-modtagere eksploderet


Her påpeger han også, at universitetsuddannelserne i Danmark hovedsageligt er rettet mod den offentlige sektor.

- Danmarks største udfordring er manglende økonomisk vækst. Selv om den globale velstand vokser, er vi gået i stå. Det opløftende er, at uddannelse kan bidrage til at skubbe os i gang. Især hvis de uddannede unge kanaliseres ind i det private erhvervsliv, vil det gøre os rigere. Vi kan gøre noget. Men så skal pengene bruges rigtigt.

Debatindlægget har allerede sat gang i heftige diskussioner på sociale medier.

Eksempelvis skriver en bruger på Facebook:

- Jeg ville ikke have fået en uddannelse som enlig forsørger uden SU. Jeg blev jurist og bidrager nu til samfundet. Hvis jeg ikke havde fået min uddannelse tillader jeg mig at mene at Danmark havde mistet et aktiv. Det ville have været en meget dårlig "forretning" at lade mig sejle min egen sø, skriver Trine Egede Budtz.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forening raser mod 'Luksusfælden':...
bt.dk
Trump aflyser møde med Nordkorea: Læs...
bt.dk
Eksperterne vurderer: Disse...
bt.dk
Solgt i hele landet: Spis ikke denne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx