Af - 08/04-14 07:10; Opdateret: 08/04-14 09:03

Rige danskere er mest fedtede med velgørenhedRige danskere er mest fedtede med velgørenhed

Jo tykkere pengepung, jo mindre er lysten til at bidrage til velgørenhed, viser ny undersøgelse. Tal fra Kræftens Bekæmpelse peger i samme retning.

storybild

Personer med en høj indkomst er mindre tilbøjelige til at donere penge til velgørenhed, viser forskning. (Billede: LEHMANN MARTIN)

Bliver man mere gavmild, når der står flere penge på kontoen?

Nej, tværtimod, lyder det fra forskere ved University of Southampton.

De har påvist, at personer med en højere indkomst er mindre tilbøjelige til at donere penge til velgørenhed.

Ser man på, hvilke danske kommuner, der har bidraget mest til Kræftens Bekæmpelses seneste landsindsamling, tegner der sig et lignende billede:

Unge er nærige med drikkepengene
Unge er nærige med drikkepengene

De fem rigeste kommuner, heriblandt Gentofte og Rudersdal, gav i gennemsnit 13,4 kroner per husstand, hvorimod de fem fattigste kommuner donerede 17 kroner.

Du kan selv se et interaktivt danmarkskort over alle kommunernes bidrag her.

- Der er ikke en sammenhæng mellem, hvor mange penge, der kommer i bøtten, og hvor mange biler, der står i indkørslen, siger projektchef Finn Christensen fra Kræftens Bekæmpelse.

I den britiske undersøgelse gennemførte forskerne et forsøg, hvor 104 personer blev sat til at udføre en simpel taste-opgave. De blev inddelt i to grupper, som begge fik omkring 180 kroner for arbejdet. Den ene halvdel fik derudover en bonus på cirka 216 kroner, mens den anden gruppe fik 72 kroner.

Milliardærlisten: Her er de rigeste danskere
Milliardærlisten: Her er de rigeste danskere

Efterfølgende blev de spurgt, om de havde lyst til at donere nogle af pengene til velgørenhed, og det sagde 37 procent ja til i gruppen med den mindste bonus. I den anden gruppe ville kun 21 procent give et bidrag.

- En højere løn skaber ikke en større trang til at 'give samfundet noget igen'. Det er nok fordi, at folk instinktivt betragter deres høje løn eller bonus som en belønning for deres egne færdigheder, siger den ene af forskerne, Dr. Mirco Tonin.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dette må du ikke gøre, når du går i...
bt.dk
Discount-gigant indfører pant på...
bt.dk
God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Charlotte er alenemor til syv:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx