Af - 19/05-16 06:00; Opdateret: 19/05-16 06:24

Jens og Henrik vil genrejse KramnitseJens og Henrik vil genrejse Kramnitse

De puster nyt liv i forfaldne bygninger og skabe rammerne for et mere levende lokalsamfund. Derfor er Jens Bay og hans kompagnon Henrik Errebo nomineret til Fællesskabsprisen 2016.

Bildstrecke im Grossformat »

I 1872 truede en stormflod med udslette det lille fiskerleje Kramnitse på Lollands sydvestkyst ni kilometer vest for Rødby. Vandet stod over tre meter over normalt leje. I dag er det andre kræfter, der truer de omkring 500 grundejere i Kramnitze: Fraflytning, forfald og farvel til byens eneste købmand og spisested.

Roxy: - Jeg måtte kæmpe for, at de måtte gå til svømning
Roxy: - Jeg måtte kæmpe for, at de måtte gå til svømning

Men nu har Jens Bay, 48 år, som driver campingpladsen Western Camp i Kramnitse og er en af ildsjælene i Støtteforeningen 1872, sat sig for at genrejse Kramnitze, som det skete efter stormfloden, hvor der blev opført et enormt dige langs kysten.

- Jens Bay og Henrik Errebo kæmper en brav kamp for at få vores lille Kramnitse ud af byens kedelige udvikling til sovesommerhus by.
I indstillingen til Fællesskabsprisen 2016

Ung kontanthjælpsmodtager rystede Jørgen
Ung kontanthjælpsmodtager rystede Jørgen

Sammen med sin ven og kompagnon Henrik Errebo, 54 år, har han købt den nedlagte købsmandsbutik og restaurant og engageret områdets grundejere i at skabe nyt liv i de forfaldne bygninger til gavn for turister og fastboere. Derfor er han og Henrik Errebo blev nomineret til Fællesskabsprisen 2016.

- En nedlagt restaurant og en falleret købmand er ikke det, der samler Kramnitse. Nu starter vi her, men på lidt længere sigt kunne der jo ligge en fantastisk fiskerestaurant i vores lille havn. Der er ingen grund til, at man ikke skulle kunne sidde og spise stegt rødspætte i en polstret stol på havnen, siger Jens Bay og tilføjer:

Jimmi droppede stofferne og valgte fællesskabet
Jimmi droppede stofferne og valgte fællesskabet

- Her er flot natur og en supergod strand. Så potentialet er her. Jeg vil gerne være med til at skabe rammerne. Så skal der nok være nogle andre, der kommer og fylder dem ud.

Caféejer brygger for fællesskabet
Caféejer brygger for fællesskabet

Bygningerne er snart færdigrenoverede, og 1. juni rykker udlejningsfirmaet Novasol og siden også Sol og Strand ind, ligesom en ny restauratør er på bedding. Desuden er det tanken, at der skal rykke en driftig købmand ind i den renoverede købmandsbutik, som vedkommende – til en start - vil få stillet gratis til rådighed for at booste lokalsamfundet.

Udkants-Karina samler Lolland om musikken
Udkants-Karina samler Lolland om musikken

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jens Gaardbo: Mit postnummer får folk...
bt.dk
Kunder evakueret fra stort...
bt.dk
Vanvittigt drama i Superligaen:...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx