Af - 07/01-15 20:26

Vinyl-boom lægger pres på pladefabrikkerVinyl-boom lægger pres på pladefabrikker

Salget af lp’er er steget eksplosivt i de seneste år, og de få overlevne fabrikker kører på pumperne.

storybild

Mens cd’er og dvd’er bliver erstattet af streaming-tjenester, går det i den stik modsatte retning for den traditionelle lp.

Salget af musik på vinyl er steget eksplosivt i de seneste år, og det lægger hårdt pres på de få overlevne fabrikker, der stadig producerer plader, skriver The Guardian.

Ifølge analyseinstituttet Nielsen SoundScan blev der i 2014 solgt 9,2 millioner vinylplader, hvilket er det højeste antal, siden man begyndte at registrere musiksalg i 1991.

Hos Europas største vinyl-fabrik, Optimal, der ligger i den tyske by Röbel, må musikere og pladeselskaber vente i op til et år på at få udgivet musik på lp, fordi kapaciteten er presset til det yderste.

Download af musik styrtdykker - vinylsalg stormer frem
Download af musik styrtdykker - vinylsalg stormer frem

Der bliver ikke længere produceret nye trykke-maskiner, og de gamle, der stammer fra de tidlige 80’ere, er ved at falde fra hinanden, forklarer Peter Runge, der er direktør hos Optimal:

- Mange af maskinerne virker ikke mere, fordi noget er gået i stykker, eller elektroniske dele mangler. Og så skal du ud og finde - eller lave - reservedele, for virksomheden, der laver maskinerne, findes ikke mere, siger han til The Guardian.
I slutningen af 90’erne var firmaet tæt på helt at droppe produktionen. Nu trykkes der hver dag op mod 55.000 plader.

Den britiske dj og producer Colleen Murphy er ikke i tvivl om, hvor lp’en har fået en renæssance:

- Lyden er anderledes. Den har en varme. Når man lytter til en cd, efter man har lyttet til vinyl, virker det syntetisk. Derudover bliver du nødt til at interagere med pladen. Du skal vende den og være i nærheden. Det tvinger dig til at lytte.
lars.lindevall@mx.dk

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx