24/11-17 09:13

Salget i butikkerne dykkede kraftigt i oktoberSalget i butikkerne dykkede kraftigt i oktober

Der blev handlet ind for færre penge i oktober, viser friske tal. Det giver økonomiske panderynker

storybild

København. Detailsalget - salget i butikker - faldt i oktober med 1,1 procent sammenlignet med september. Specielt tøjsalget faldt markant. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Salget i kategorien "beklædning" dykkede med markante 5,8 procent i oktober sammenlignet med måneden før.

Også når man kigger med et længere perspektiv er detailsalget dykket. I de tre måneder til og med oktober faldt detailsalget med 0,1 procent sammenlignet med de tre måneder før det.

- Det var særligt tøj og sko, som vi lod blive i butikkerne, men også forbruget af fødevarer og andre forbrugsvarer faldt tilbage i oktober.

- Det betyder også, at detailsalget sammenlignet med oktober sidste år er faldet med 1,8 procent. Det er lidt specielt for det er foregået i en periode, hvor det danske privatforbrug ellers er vokset pænt, skriver makroøkonom i Sydbank Søren V. Kristensen i en kommentar til tallene.

Sydbank anfører, at tallet er påvirket af nye forbrugsmønstre, hvor der bliver brugt flere penge på serviceydelser og i udenlandske internetbutikker.

- Men på trods af, at detailsalget ikke er den bedste indikator for privatforbruget, så er der alligevel bekymrende tendenser i dagens tal.

- For privatforbruget har ifølge de foreløbige tal udviklet sig sløjt igennem både andet og tredje kvartal. Det har sandsynligvis været medvirkende til at lægge en kraftig dæmper på den økonomiske vækst, skriver Sydbank.

Hos Arbejdernes Landsbank tager økonom Anders Christian Overvad udviklingen mere roligt.

- Dankortomsætningen ligger på et højt niveau i år, og har været stigende siden juli.

- Lægger vi dertil, at beskæftigelsen har været stigende, så er der ikke grund til at tro, at dagens tal for detailomsætningen afspejler den økonomiske situation herhjemme. Ser vi fremad forventer vi fortsat en stigning i forbruget, da det går rigtig godt i dansk økonomi, skriver han.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensberømt ø lukker
bt.dk
Midt i dansk detailkrig: Medie - nu...
bt.dk
To drenge ramt af bil i voldsom...
bt.dk
Her er sidste deltager i 'Toppen af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx