Af - 23/09-16 16:25

Liste: Her er de ting, vi MEST og MINDST vil leje ud mod betalingListe: Her er de ting, vi MEST og MINDST vil leje ud mod betaling

Smykker, tøj og biler. Der opstår flere og flere nettjenester, hvor vi kan leje vores ejendele ud, men nogle ting er vi ikke særlig begejstret for at udleje.

Bildstrecke im Grossformat »

Metroxpress tog for noget tid siden på gaden og spurgte unge, hvornår de sidst har delt eller lejet i stedet for at købe noget nyt. Klik dig gennem deres svar.

Airbnb og Gomore. Det er eksempler på to deleøkonomitjenester, der hitter blandt danskerne. Men det er hverken bil eller bolig, som danskerne er mest villige til at leje ud til andre mod betaling.

Det viser en ny undersøgelse, som Yougov har udarbejdet for anmeldelsesplatformen Trustpilot.

Bogreolen kan blive en ganske god deleøkonomisk forretning, hvis det står til danskerne. Bøger topper nemlig listen over de ting, danskerne helst vil udleje.

Interesserer du dig for forbrug, iværksætteri og deleøkonomi, så like MX Penge på Facebook og bliv opdateret med artikler om emnet.

Ekspert i deleøkonomi Claus Skytte har en mulig forklaring:

- Der er blevet købt mange bøger de seneste år, og de er måske ikke helt blevet læst. Derfor ligger der noget uudnyttet kapacitet, som man gerne vil have i spil, forklarer Claus Skytte til metroxpress. Han er forfatter til flere bøger om deleøkonomi.

Eksperten fortæller, at der er 45 danske deleøkonomiske virksomheder, men han er ikke bekendt med nogen tjeneste, hvorpå folk kan leje bøger ud til hinanden.

Denne artikel kan dermed være et vink med en vognstang til de læsere, der går med en iværksætter i maven. Men der er en mulig årsag til, at idéen endnu ikke er ført ud i livet:

- Hvis du skal lave en platform, hvor andre kan leje deres bøger ud, vil din fortjeneste blive lille. Bøger er jo ikke så dyre, så det er ikke så mange penge, man som udlejer kan tage for at leje sin bog ud. Typisk tager portalen fem procent af lejeværdien, hvilket vil være et forholdsvist småt beløb, siger Claus Skytte.

Han har altså svært ved at se forestille sig forretningsmodellen, men han tror på sigt, folk vil begynde at leje deres bøger ud.

- Lige om lidt vil vi leje, låne og dele næsten alt. Også bøger. Folk er virkelig begyndt at se potentialet i deleøkonomi, fortæller Claus Skytte.

Undtagelsen gælder ifølge eksperten computeren og mobilen, da den indeholder personlige data, der kan være vanskelige for folk at slette. Mobilen og computeren er samtidig de to ting, som ligger nederst på listen over ting, som vi er mest villige til at udleje.

Her er listen over de ting, som danskerne mest og mindst vil leje ud til andre mod betaling.


25 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at de helst vil låne bøger ud til andre mod betaling.


Værktøj behøver ikke stå at samle støv i redskabsskuret. 20 procent af danskerne svarer nemlig, at de godt kunne finde på at udleje en motorsav eller hammer til folk, de ikke kender, mod betaling.


18 procent svarer i undersøgelsen, at de gerne vil leje deres cykel ud til personer, de ikke kender, mod betaling.


Boligen indtager en fjerdeplads på listen. 'Kun' 16 procent af dem, der gerne vil låne ting ud, vil låne deres bolig ud.


Bilen vil kun hver tiende dansker udlåne til andre.


Otte procent svarer, at de vil udleje deres tøj til andre.


Golfjern, surfboards og ketchere - altså sportsudstyr - er noget, som otte procent af danskerne vil udleje til fremmede.


I undersøgelsen svarer fem procent af deltagerne i undersøgelsen, at de vil låne penge ud til andre.


TV’et er langt nede på listen. Kun fem procent vil udleje deres TV til andre.


Mobiltelefon og computer er de ting, som vi mindst vil låne ud til andre. Kun to procent af danskerne vil aflevere deres telefon til en fremmed mod betaling.

Vidste du at?

I 1881 åbnede det første bibliotek, og derved er bøger et første, som vi begyndte at kunne låne – men ifølge eksperten er der endnu ingen tjenester, hvor du kan leje bøger af andre privatpersoner.


LÆS OGSÅ: Deleøkonomi hitter - Pigerne satser på udlejning af smykker

LÆS OGSÅ: Martins nye koncept: Fragter dine IKEA-varer hjem for billige penge

LÆS OGSÅ: EU vil lukke Uber og hele deleøkonomien ind i varmen

LÆS OGSÅ: Sådan får du deleøkonomien ind i din hverdag

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx