Af Ritzau - 04/05-17 11:12

Krokodillen Erics flyttedag giver glæde i jernindustrienKrokodillen Erics flyttedag giver glæde i jernindustrien

Krokodillen Eric er blevet en vejrhane for jernindustrien. Godt nyt for industrien er dog skidt nyt for Eric.

storybild

Krokodillen Eric bliver smidt ud hjemmefra, og det er et godt tegn for mineindustrien. (genrefoto) (Billede: Free/Colourbox)

Priserne på jernmalm, og dermed de store australske jernminers skæbne, har været voldsomt faldende siden boomtiden i 2011.

Men nu er markedet ved at vende, og det betyder, at den enorme krokodille Eric må forlade sit hjem.

Sidste gang Eric blev smidt ud hjemmefra varslede det et enormt boom i industrien.

Det skriver finansmediet Bloomberg, der følger op på Erics skæbne, da den er blevet en vejrhane og et signal for, hvordan det står til i mineindustrien.

Eric bor nemlig i minen Koolan Island, der ligger små 2000 kilometer nord for den australske by Perth. Barrieren mellem minen og havet brød sammen i 2014, hvorefter minen blev oversvømmet.

Siden da flyttede Eric ind, og så længe markedet for jernmalm har været for nedadgående, har det ikke kunnet betale sig at genoprette minen.

Men nu har Mount Gibson Iron altså besluttet sig for at åbne minen, efter en bedring i priserne på malmjern har gjort den forventede halve milliard store investering rentabel.

- Eric bliver nødt til at flytte igen, og han kommer ikke til at være glad for det, siger administrerende direktør for mineselskabet Mount Gibson Iron, Jim Beyer, om Eric, hvis fremtid ligger i hans hænder, til Bloomberg.

Siden peaket i 2011 faldt prisen for et ton jernmalm med 77 procent til 41,7 dollar per ton.

Det skete, fordi verdens mineselskaber have åbnet nye miner i vildskab i forventning om en stor efterspørgselsvækst, der ikke kom.

I 2016 blev prisen for jernmalm dog næsten fordoblet til 92 dollar per ton i takt med, at efterspørgslen fra Kina steg. Siden har den rettet sig til omkring 70 dollar per ton.

At Eric nu må flytte indikerer, at branchen tror på, at prisen ikke vil kollapse igen.

Dermed vil det være anden gang, Eric må flytte fra minen. Den blev nemlig forladt sidste gang i 1993, hvor Eric flyttede ind.

Men han blev smidt ud i 2006, da minen blev genåbnet. I årene efter eksploderede priserne på jernmalm fra omkring 40 dollar per ton til 180 dollar i 2008.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flaskekast, spyt og slag: Unge piger...
bt.dk
Armstrong indgår millionforlig med...
bt.dk
Advarer mod aggressiv og smitsom...
bt.dk
Slips, jakkesæt og testosteron: Over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx