Af - 26/02-14 11:21; Opdateret: 26/02-14 14:40

Ny lov skal bekæmpe ulovlige indsamlingerNy lov skal bekæmpe ulovlige indsamlinger

Justitsministeren fremsætter i dag et lovforslag, der skal sikre større gennemsigtighed og mulighed for bedre kontrol af offentlige indsamlinger.

storybild

Justitsminister Karen Hækkerup fremsætter i dag et lovforslag, der skal stramme kontrollen med offentlige indsamlinger. (Billede: ESKESTAD MIK)

Foreningen 'Støt Bollerne' har i gennem halvandet år samlet penge ind blandt danskere til fordel for mænd med testikelkræft. Det er blandt andet foregået på sociale medier og til offentlige arrangementer.

Men som metroxpress i dag kan afsløre, har foreningen, der er drevet af den tidligere narkoforbryder John Damsgaard, aldrig givet så meget som en krone videre til kræftsagen.

Derfor anklager blandt andre Kræftens Bekæmpelse 'Støt Bollerne' for at være et uredeligt foretagende.

Men et nyt lovforslag, der i dag er blevet fremsat af justitsministereen, skal øge kontrollen med offentlige indsamlinger.

Kræftens Bekæmpelse: Narkodømt slår plat på kræftsyge
Kræftens Bekæmpelse: Narkodømt slår plat på kræftsyge

- Det er vigtigt, at folk er trygge ved situationen, når de gerne vil bidrage til en indsamling. Med det forslag, jeg fremsætter i dag, vil der være mere åbenhed om indsamlinger, og der skabes et bedre grundlag for at føre kontrol med indsamlinger, siger Justitsminister Karen Hækkerup.

Lovforslaget lægger blandt andet op til, at der oprettes et nyt uafhængigt nævn, der skal sikre en mere åben og gennemsigtig behandling af offentlige indsamlinger.

Fremover vil Indsamlingsnævnet lægge alle anmeldte indsamlinger på sin hjemmeside, så de er offentligt tilgængelige.

Danske kendisser misbrugt som ambassadører
Danske kendisser misbrugt som ambassadører

Indsamlingsnævnet vil også offentliggøre regnskaber for indsamlinger på nævnets hjemmeside.

Hjemmesiden skal i det hele fungere som en samlet indgang til viden om indsamlinger, der foretages i Danmark. Private indsamlinger omfattes som hidtil ikke af loven.

Mange indsamlinger foretages i dag via internettet, for eksempel via sociale medier, og ved brug af sms-tjenester. De gældende regler om offentlige indsamlinger tager imidlertid ikke højde for, at indsamlinger også kan foregå på denne måde.

- Den nye lov tager højde for, at indsamlinger i dag foregår på mange forskellige platforme og medier. Danskernes bidrag til indsamlinger er ikke begrænset til den fysiske indsamling i gadedøren og opfordringer gennem dagspressen, og det skal loven selvfølgelig afspejler, siger Karen Hækkerup.

Lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. juni 2014.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter rygter om affære med Løkke: Nu...
bt.dk
Kendt præst: Derfor hylder danskerne...
bt.dk
To FCK-spillere dumper: Forrygende...
bt.dk
Eksplosion hos bilforhandler: Tre...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx