Af Ritzau - 07/12-16 11:07; Opdateret: 07/12-16 12:57

Vestager uddeler milliardbøde til banker i rentekartelVestager uddeler milliardbøde til banker i rentekartel

De tre storbanker Crédit Agricole, HSBC og JPMorgan Chase har manipuleret med markedsrenten, siger Vestager.

storybild

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, uddeler bøder på samlet over 3,6 milliarder kroner til tre storbanker, der ulovligt har manipuleret med markedsrenten. (Billede: Scanpix/Yuri Gripas)

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, uddeler bøder på samlet over 3,6 milliarder kroner til tre storbanker, der ulovligt har manipuleret med markedsrenten.

De tre internationale banker er Crédit Agricole, HSBC og JPMorgan Chase, der sammenlagt får bøder på 485 millioner euro.

Bankerne har ifølge Vestager ulovligt samarbejdet om at låse den såkaldte Euribor-rente, som bankerne betaler for at låne penge af hinanden.

I strid med EU's konkurrenceregler har de også udvekslet følsomme oplysninger, mener Vestager.

Euribor-renten danner i sidste ende grundlag for den rente, som kunderne skal betale for at låne penge i banken.

Margrethe Vestager siger, at en sund og konkurrencedygtig finansiel sektor er afgørende for investeringer og vækst.

- Bankerne må respektere EU's konkurrenceregler ligesom alle andre virksomheder, der opererer i det indre marked, siger hun.

Fire andre banker, der har deltaget i samme rentekartel, blev i december 2013 idømt bøder på tilsammen 820 millioner euro.

Det var Barclays, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland og Société Générale, der altså sammenlagt fik bøder på mere end seks milliarder kroner.

Margrethe Vestager siger, at deltagerne i rentekartellet samarbejdede om at flytte Euribor-renten både op og ned, alt efter deres interesser på dagen.

- På dage, hvor handlerne modtog penge udregnet på grundlag af Euribor, havde de en interesse i en høj Euribor-rente, siger Vestager.

Omvendt ville de gerne have en lav Euribor-rente på dage, hvor de skulle betale penge.

- Selv små bitte bevægelser i Euribor-renten kan have en enorm betydning på grund af omfanget af handler, siger konkurrencekommissæren.

Det ulovlige rentekartel virkede fra september 2005 til maj 2008. Dermed var det med til at forstyrre markedet i tiden op til finanskrisen.

Crédit Agricole, HSBC og JPMorgan Chase, der onsdag blev idømt bøder, har dog ikke været med i kartellet hele vejen, men i henholdsvis fem måneder, en måned og fem måneder.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bombe i Superligaen: Stjæler...
bt.dk
Inger Støjberg kritiserer kendt...
bt.dk
Medinas frække natklub-show: Frit...
bt.dk
Mand dræbt i trafikulykke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx