Af Ritzau - 13/10-16 15:34

EU-lande vil beskytte arbejdere bedre mod farlige stofferEU-lande vil beskytte arbejdere bedre mod farlige stoffer

Ny EU-beslutning får ikke store konsekvenser i Danmark, der ligger i front med arbejdsmiljøet, siger minister.

storybild

Det er win-win-win, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, efter at EU-landene har besluttet at indføre grænseværdier for en række kræftfremkaldende kemikalier. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Europæiske lønmodtagere bliver bedre beskyttet mod kræftfremkaldende stoffer, efter at EU-landene torsdag har besluttet at indføre nye grænseværdier for 13 farlige kemikalier.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) siger efter beslutningen på EU's beskæftigelses- og socialministermøde torsdag i Luxembourg, at "det er en god dag for arbejdsmiljøet i Europa".

- Det er win-win-win, siger Jørn Neergaard Larsen efter den enstemmige beslutning i ministerrådet.

- Det betyder, at europæiske lønmodtagere i fremtiden får en tryggere tilværelse, siger han.

Jørn Neergard Larsen glæder sig over, at EU-landene er blevet enige om at indføre nye og fælles bindende grænseværdier fastlagt på et videnskabeligt grundlag for en række kræftfremkaldende stoffer.

- Nu kan der ikke som hidtil konkurreres på problematiske grænseværdier, siger den danske beskæftigelsesminister.

Beslutningen betyder, at nogle af de 13 kemikalier får lavere grænseværdier end hidtil, mens der for andre af kemikalierne nu bliver indført grænseværdier for første gang.

Jørn Neergaard Larsen siger dog, at den nye EU-beslutning ikke får den store betydning for danske lønmodtagere.

Danmark ligger i forvejen i spidsen med en endnu mere omfattende regulering end den, som EU-landene netop har besluttet.

- Der er enkelte steder, hvor de nye grænseværdier også får betydning i Danmark. Men det er ganske marginalt, siger beskæftigelsesministeren.

Samtidig siger han, at Danmark presser på for at gå endnu længere.

Blandt andet ønsker Danmark og en række andre lande lavere grænseværdier for krom 6, der bruges til forkromning i industrien.

Når forslaget, der nu også skal behandles i Europaparlamentet, er endeligt vedtaget, vil EU-landene have nye grænseværdier for flere stoffer.

- Jeg er sikker på, at vi vil få udvidet gruppen af stoffer, der bliver omfattet af bindende grænseværdier, yderligere, siger Jørn Neergaard Larsen.

Ifølge EU-Kommissionen er kræft den største årsag til arbejdsrelaterede dødsfald i EU.

Hele 53 procent af alle arbejdsrelaterede dødsfald i de europæiske lande skyldes ifølge EU-Kommissionen kræft.

- Med dette forslag vil vi redde over 100.000 liv over de næste 50 år, sagde EU's beskæftigelses- og socialkommissær, Marianne Thyssen, da hun i foråret fremlagde forslaget om bedre beskyttelse af lønmodtagerne.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx