Af - 21/01-14 08:08

På overførsel? Lån 50.000 kr. til at blive selvstændigPå overførsel? Lån 50.000 kr. til at blive selvstændig

Aarhus Kommune har succes med at tilbyde mikrolån til borgere på overførselsindkomst. Det får borgerne til at tage deres skæbne i egen hånd og blive selvstændige.

storybild

Nanna Petersson, som for tre år siden brugte sine feriepenge (5000.-) på at stifte egen onlinetøjbutik, da hun ikke kunne finde job og var ved at gå ud af sit gode skind på kontanthjælp derhjemme. I år runder butikken 1 mio. kr. i omsætning. (Billede: Sisse Dupont/Polfoto/Arkiv)

Flere kommuner vil nu tilbyde mikrolån til folk på overførselsindkomst. Det sker efter, at Aarhus har haft succes med lånene. Det oplyser DR Østjtylland.

Venstre vil lægge loft over kontanthjælp
Venstre vil lægge loft over kontanthjælp

I to år har ledige aarhusianere på offentlig forsøgelse kunnet søge om lån på op til 50.000 kroner til at starte som selvstændige.

Senest i november fik 11 ledige tildelt lån, og 8 af dem er stadig selvforsørgende her i januar. I alt søger 50-60 ledige hvert halve år om at få lånet.

Over hver 4. på kontanthjælp er indvandrer
Over hver 4. på kontanthjælp er indvandrer

Og i det store hele har projektet været en succes, siger virksomhedskonsulent i Aarhus Kommune, Steen Rehoff Larsen.

- Jeg kalder det intelligent aktivering, for det er selvvalgt. Det er borgerne, der kommer til mig og nærmest står i kø for at være med. Og det er anderledes end anden aktivering, for her kommer motivationen fra de ledige selv, siger han.

Og også økonomisk kan projektet betale sig. En analyse viser, at kun 2 af låntagerne skal blive selvstændige for hvert hold, før kommunen har tjent pengene ind igen, fortæller Steen Rehoff Larsen.

Får afslag på kontanthjælp - men har ingen formue
Får afslag på kontanthjælp - men har ingen formue

- Det skal ikke lykkes for ret mange at blive selvstændige, før pengene er tjent ind igen. Og det er uanset, om det lån, de har fået, så er betalt tilbage til tiden, for vi sparer meget på den overførselsindkomst, de så ikke får, fordi de er blevet selvstændige, siger han.

Flere andre kommuner er nu i gang med at udvikle mikrolån-koncepter, der bygger på erfaringerne fra Aarhus. Og Steen Rehoff Larsen mærker da også interessen.

Derfor græder kommuner over kontanthjælpsreform
Derfor græder kommuner over kontanthjælpsreform

- Vi er blevet kontaktet af rigtig mange kommuner, og vi har været rundt til enkelte kommuner for at fortælle om konceptet, siger han til DR Østjylland.

Det er muligt at låne op til 50.000 kroner i ordningen i Aarhus.

Så meget giver DIN kommune i kontanthjælp
Så meget giver DIN kommune i kontanthjælp

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx