Af - 14/06-16 14:18

Airbnb's værtsgaranti giver udlejer en falsk tryghedAirbnb's værtsgaranti giver udlejer en falsk tryghed

Regn ikke med, at du er dækket, hvis der sker skader på din ejendom, når du udlejer gennem Airbnb.

Bildstrecke im Grossformat »

Forbrugerrådet Tænk om Airbnb's værtsgaranti.

Det er ofte billigere at leje en lejlighed gennem Airbnb end et hotelværelse, og for udlejerne kan udlejning gennem den populære ordning hurtigt indbringe en stor sum penge.

Det er mange fordele ved den nye deleøkonomi-ordning, men udlejningen har også sine bagsider.

Når du lejer ud gennem Airbnb, er du sjældent ordentlig forsikret. Din indbosforsikring dækker ikke, hvis dine lejere ødelægger noget i din lejlighed. Det skyldes, at indbosforsikringen ikke dækker erhverv, og det betragtes som erhverv, når du lejer ud.

Men når indbosforsikringen svigter, er du forsikret gennem Airbnb's værtsgaranti. Den garanti er dog fyldt med en masse betingelser, som kan være svære at gennemskue og leve op til. Det skriver magasinet "Forbrugerrådet Tænk Penge", som udkommer i dag.

Interesserer du dig for Airbnb og ting, der relaterer sig til andre deleøkonomiordninger? Så like MX Penge på Facebook og du vil blive opdateret med artikler om emnerne.

Forbrugerrådet Tænk har fået selvstændig advokat Søren V. Andreasen, der er advokat med speciale i lejeret til at gennemgå vilkårene for Airbnb's værtsgaranti. Vilkårene består af 8.135 ord, formuleret på engelsk i et sprog, som kun en jurist kan gennemskue.

Søren V. Andreasen forklarer til metroxpress, at det mest problematiske ved Airbnb's værtsgaranti er de meget korte tidsfrister. Hvis udlejer har ødelagt dit spejl, skal du melde skaden hos Airbnb inden 14 dage efter, at lejer flyttede fra din lejlighed. Forinden skal du selv have forsøgt at finde en løsning med lejer, og samtidig skal anmeldelsen ske, inden en ny lejer flytter ind i din lejlighed.

Pia udlejede på Airbnb - lejligheden var fyldt med lort og brugte kondomer
Pia udlejede på Airbnb - lejligheden var fyldt med lort og brugte kondomer

- I forhold til dansk retspraktik er det ikke normalt, at man skal anmelde skaden med så kort tidsfrist. Danskerne er ikke vant til så korte tidsfrister. Du kan komme i lidt af et problem, hvis du har en lejer, der flytter ind samme dag, som de andre lejere flyttede ud, siger Søren V. Andreasen til metroxpress.

Han konkluderer, at du er nødt til at kontakte lejer og anmelde hos Airbnb, hvis du vil være på den sikre side.

Minister vil have frivillig skatteaftale med Airbnb
Minister vil have frivillig skatteaftale med Airbnb

En anden vanskelighed ved værtsgaratien er, at der i vilkårerne konkret står, at politianmeldelse er påkrævet ved skader større end 300 dollar.

Politi vil aldrig nogensinde tage sådan noget alvorligt, så længe der ikke er sket nogen straffeovertrædelser. Det er ikke en politiopgave efter dansk ret.
Det siger Søren V. Andreasen, der er forfatter til bogen "Lejeret - Ret & Rimeligt" til metroxpress.

Danskere skal tvinges til at indberette Airbnb-indtægter
Danskere skal tvinges til at indberette Airbnb-indtægter

Men måske ser folkene bag Airbnb også selv stort på deres vilkår i værtsgarantien: Simon Letouze fra Airbnb Public Affairs siger i hvert fald til Forbrugerrådet Tænk:

- Vi opfordrer vores værter til at vedlægge en politirapport til deres krav, når det er muligt, men vi vil altid gøre, hvad det er muligt for at støtte værter i det usandsynlige tilfælde af skader, lyder det fra Airbnb Public Affairs.

Men det giver Søren V. Andreasen ikke meget for. Han minder om, at der i vilkårerne konkret står, at politianmeldelse er påkrævet ved skader større end 300 dollars.


LÆS OGSÅ: Lejede på AirBNB: Gjorde makabert fund i baghaven

LÆS OGSÅ: EU vil lukke Uber og hele deleøkonomien ind i varmen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jakob har sat sig et vildt mål: Vil...
bt.dk
Oprør i S slået ned: Eksminister...
bt.dk
Blot uger før sin død: Stephen...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx