Af - 04/10-16 18:23

Erhvervsgiganter: Bevar forbrugernes kemi-vagthundErhvervsgiganter: Bevar forbrugernes kemi-vagthund

Coop og Matas-kæden opfordrer i meget klare vendinger miljø- og fødevaremister Esben Lunde Larsen (V) til at droppe planerne om at aflive forbrugernes kemi-vagthund, Tænk Kemi.

storybild

Supermarkedskæmpen Coop og Matas ønsker at bevare forbrugernes kemi-vagthund Forbrugerrådet Tænk Kemi, som miljø-og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil lukke. Han mener, at Forbrugerrådet Tænk Kemi skræmmer forbrugerne unødigt. (Billede: scanpix/arkiv)

Når miljø- og fødevareminister Esben Lund Larsen (V) i et samråd i morgen, skal
forklare, hvorfor han vil nedlægge Forbrugerrådet Tænk Kemi, som står bag Kemiluppen, sker det på et bagtæppe af kritik.

Et politisk fletal - bestående af rød blok og DF – og ni førende forskere i forbrugerkemi har her i metroxpress kritiseret beslutningen. Lunde Larsen bakkes omvendt op af Dansk Erhverv, der ligesom han selv mener, at Forbrugerrådet Tænk Kemi, skræmmer forbrugerne unødigt.

Topforskere: Danskerne frarøves viden om farlig forbrugerkemi
Topforskere: Danskerne frarøves viden om farlig forbrugerkemi

Men nu melder også danske erhvervsgiganter sig i koret af kritikere. Både Coop, som blandt andet driver Irma, Kvickly og SuperBrugsen, og Matas-kæden, som sælger plejeprodukter og kosmetik for over tre milliarder kroner om året, appellerer til, at Forbrugerrådet Tænk Kemi får fornyet sin bevilling på finansloven, så forbrugerne fortsat kan få uvildig information og test af navngivne produkter.

- Vi oplever, at vores kunder har en øget opmærksomhed omkring problematiske stoffer i deres dagligvarer, og her er Forbrugerrådets Tænk Kemis oplysningsarbejde, test samt Kemiluppen gode redskaber til, at forbrugerne kan træffe et oplyst valg. Vi har brug for den uvildige oplysning, som Forbrugerrådet Tænk Kemi står for, siger Malene Teller Blume, non-food kvalitetschef i Coop.

Politisk flertal vil bevare forbrugernes kemi-vagthund
Politisk flertal vil bevare forbrugernes kemi-vagthund

Samme toner lyder fra informations- og miljøchef i Matas Henrik Engberg Johannsen:

- Vi er ikke altid enige med Forbrugerrådet Tænk Kemi, men vi har grundlæggende tillid til rådets faglige kompetence og uvildigheden i deres arbejde, som har værdi for de kunder, der ønsker at undgå stoffer, som af eksperter er under mistanke for at være problematiske for miljø og sundhed.

Så er det ved at være tid, men: Solcreme kan ødelægge din sæd
Så er det ved at være tid, men: Solcreme kan ødelægge din sæd

Han tilføjer:

- Der går en rum tid fra, at der opstår en mistanke om, at et stof kan være problematisk for miljø og sundhed , til at EU-systemet får afgjort, om det evt. skal forbydes. I den mellemliggende periode er Forbrugerrådet Tænk Kemi og deres kemilup et godt værktøj for de forbrugere, der ønsker at gå med livrem og seler. Vi mener, at Forbrugerrådet Tænk Kemi er den bedste aktør til at løse den opgave.

Både Coop og Matas ønsker, at Forbrugerrådet Tænk Kemis formidling nuanceres, så kun produkter med ulovlige stoffer fremover får en rød kolbe. I dag er det produkter med mistænkte stoffer, som Tænk Kemi udstyrer med en rød kolbe.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx