04/11-15 13:20; Opdateret: 05/11-15 08:59

DEBAT: Skal syv-årige Ahmed have lov til at 'ryge' videre?DEBAT: Skal syv-årige Ahmed have lov til at 'ryge' videre?

Slikcigaretter sælges lovligt fra danske kiosker, selv om både verdenssundhedsorganisationen WHO og EU opfordrer den danske regering til forbud. Lakridspibe-sagen har sat sine spor, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

storybild

Skal syv-årige Ahmed 'ryge' videre...? (Billede: Thomas Ambrosius)

De ligner cigaretter til forveksling med deres gulbrune filter, og som en ekstra gimmick kan flere varianter udsende en røgsky, når man puster i den.

Selv om både EU og verdenssundhedsorganisionen WHO henstiller til, at de nationale regeringer indfører et forbud mod salg af tobakslignende slikprodukter, kan man købe tyggegummicigaretter i danske kiosker til omkring en 10'er for en pakke.

Er du interesseret i forbrug, privatøkonomi og iværksætteri, og vil du opdateres med historier om disse emner, så like MX PENGE her

- Jeg har prøvet dem før. Jeg kan godt lide dem, siger syv-årige Ahmed Chebib (billedet) fra Nørerbro.

Hans far, Ali Chebib, synes, at det er noget skidt.

- Det er et skridt hen mod at begynde at ryge. Politikerne burde forbyde det, siger han.

Lakridspibe-panik blev guld værd for Cloetta
Lakridspibe-panik blev guld værd for Cloetta

En stor videnskabelig undersøgelse fra 2007 viser en klar sammenhæng mellem brug af slikcigaretter som barn og rygning senere i livet. I Kræftens Bekæmpelse er man bekymret.

- Børn lærer ved at lege. De bliver fortrolige med cigaretter, når de leger med tyggegummi- eller chokoladecigaretter. Det kommer til at fremstå som noget harmløst. Jeg ville ønske, at de ikke var tilgængelige, siger Niels Them Kjær, projektchef for rygestop og tobaksforebyggelse, og tilføjer:

Sådan bliver EU's nye tobaksregler
Sådan bliver EU's nye tobaksregler

- Vi arbejder ikke på at regulere det, da vi oven på hele sagen om lakridspiberne i 2013 kan konstatere, at der hverken er opbakning til det i befolkningen eller i Folketinget.

Både Coop og Dansk Supermarked har bandlyst slikcigaretter på hylderne.

- Det kan opfattes markant anderledes end lakridspiberne, som ingen kan forveksle med en rigtig pibe. Så vi synes ikke, det vil være korrekt at sælge et sådant produkt til børn, siger informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen.

EU vil gøre ungdommen røgfri
EU vil gøre ungdommen røgfri

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) agter ikke at følge henstillingen fra EU og anbefalingen fra WHO.

- Jeg har tiltro til, at folk kan bruge deres sunde fornuft. Hvis forældre er bange for, at deres børn begynder at ryge, fordi de har spist en chokoladecigaret, må forældrene jo lade være med at købe chokoladecigaretter, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Engelske medier hylder vilde Eriksen:...
bt.dk
Slut med NemID-kortet: Nu kommer der...
bt.dk
Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx