Af Ritzau - 08/11-16 11:01

Dansk medicinalindustri har ingen ønske-præsidentDansk medicinalindustri har ingen ønske-præsident

Ingen af de to amerikanske præsidentkandidater ser ud til at kunne hjælpe de danske lægemiddelindustri.

storybild

Hillary Clinton har flere gange udtalt sig i kritiske vendinger om medicinalindustriens prispolitik. (Billede: Reuters/Chris Keane)

Det er svært for de danske lægemiddelproducenter at udpege, hvem de helst ser vinde det amerikanske præsidentvalg.

For ingen af de to kandidater har mærkesager, der matcher med den danske medicinalindustris ønsker til det amerikanske eksportmarked, som er det største af alle.

For eksempel har begge kandidater ytret skepsis over for den frihandelsaftale med Europa, som er ved at blive forhandlet færdig - den såkaldte TTIP-aftale.

Alligevel håber direktøren for Lægemiddelindustriforeningen, Ida Sofie Jensen på et positivt udfald, selv om frihandelsaftalen skulle falde til jorden.

- Der har løbende i forbindelse med forhandlingerne om TTIP-aftalen været arbejdet på at harmonisere de amerikanske og europæiske regler.

- Vi håber, at det under alle omstændigheder munder ud i, at kravene til medicingodkendelse bliver ændret.

- Selvfølgelig skal der være kontrol og dokumentation, når medicin skal introduceres på et marked, men det er forbundet med store omkostninger, når man skal leve op til to godkendelsessystemer, forklarer hun.

Særligt Hillary Clinton har været ude med riven efter medicinalindustrien, som hun beskylder for at have skruet priserne for højt op.

Ida Sofie Jensen frygter dog ikke krav om lavere listepriser, hvis Demokraternes kandidat ender med at vinde valget.

- Spørgsmålet om prissætning har fyldt meget i medierne, men man skal huske på, at priserne afspejler et system, hvor der er mange, der skal tjene penge.

- Medicinindustrien bliver skældt ud som det store problem, men inden medicinen når ud til patienten, har indkøbsorganisationerne og forsikringsselskaberne altså også lagt noget oven på.

- Og derfor er det heller ikke sikkert, at det vil komme patienterne til gode, selv om leverandørerne satte deres priser ned, siger Ida Sofie Jensen.

Hun mener i det hele taget, at danske lægemiddelproducenters fortsatte muligheder for at afsætte deres produkter til amerikanere ikke afhænger af valgets udfald.

- Grunden til, at vi overhovedet har kunnet indtage USA, er at vi har rigtigt gode produkter.

- Derfor er det langt vigtigere for vores eksportmuligheder, at danske medicinalvirksomheder fortsat er i stand til at udvikle nye og bedre præparater, end hvem der vinder præsidentvalget, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet Mand købte fotografi på...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Stjernen afslører: Barcelona- og...
bt.dk
Dommen over Peter Madsens perverse...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx