Af - 27/01-14 08:25

Log nu ud! Dine venner snager i indbakkenLog nu ud! Dine venner snager i indbakken

38 procent af danskere mellem 18 og 29 år har læst andres private beskeder på Facebook, viser undersøgelse.

storybild

Pas på: Hvis du glemmer at logge ud på din Facebook-profil, er der risiko for, at andre læser dine private beskeder. (Billede: Owen Franken)

Har du oplevet, at nogle andre har været inde på din Facebook-profil, fordi du glemte at logge af? Eller er du blevet 'Faceraped'? Så fortæl om det her.

Hvis du gerne vil undgå, at andre læser dine private Facebook-beskeder, så er den en rigtig god idé at huske at logge ud.

Rigtig mange danskere indrømmer nemlig, at de snager i andres digitale Facebook-post, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Rapport: Facebook vil miste de fleste af sine brugere
Rapport: Facebook vil miste de fleste af sine brugere

Blandt de 18-29-årige svarer hele 38 procent ja til udsagnet »har du nogensinde læst andres private beskeder på Facebook, hvis de har glemt at logge ud?«.

Og blandt samtlige danskere har 14 procent været inde og lure i en anden persons indbakke.

Men selv om det måske kan virke fristende at finde ud af, hvad veninden eller kollegaen skriver om, så er det faktisk ulovligt.

Sådan tjener denne 18-årige pige millioner
Sådan tjener denne 18-årige pige millioner

Loven om brevhemmelighed gælder nemlig også på Facebook, forklarer lektor i jura ved Københavns Universitet, Trine Baumbach:

- Der gælder de samme regler for elektronisk post, som for fysisk post. Man må ikke gå ind og åbne beskeder, for det er omfattet af brevhemmeligheden, siger lektor Trine Baumbach.

Hun forklarer, at en 29-årig mand fra Esbjerg sidste år blev dømt for at læse sin daværende kærestes private sms'er, da han havde mistanke om, at hun var utro. Han blev idømt fire dagbøder på hver 500 kroner.

Her er  'kongen af nettet'
Her er 'kongen af nettet'

Malene Charlotte Larsen, der forsker i sociale medier, mener generelt, at unge er blevet mere opmærksomme på at beskytte deres privatliv på sociale medier.

- Når det er sagt, er der jo en del, der glemmer at logge ud, så andre har adgang til deres konto. For eksempel bliver en iPad ofte brugt i fællesskab, siger Malene Charlotte Larsen fra Aalborg Universitet.

Har du oplevet, at nogle andre har været inde på din Facebook-profil, fordi du glemte at logge af? Eller er du blevet 'Faceraped'? Så fortæl om det her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Du tror det er løgn: Er dette kvinden...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
'X Factor'-favorit mistede sin far:...
bt.dk
Renterne er på vej op: Så stor bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx