Af - 28/01-14 14:19; Opdateret: 28/01-14 15:23

116 år gammel uvurderlig Porsche fundet i lade116 år gammel uvurderlig Porsche fundet i lade

På et museum i Stuttgart kunne gæster for første gang se verdens første Porsche i levende live i går. Den er uvurderlig, siger Porsche-ekspert.

storybild

Ferdinand Porsche var revolutionerende med sin P1 i 1898. Den benytter således en teknologi, man så småt er ved at genopfinde i nye biler. (Billede: Polfoto/AP/Franziska Kraufmann)

I går kunne besøgende på Porsche-museet i Stuttgart som noget nyt se den første bil, grundlæggeren af Porsche-bilmærket Ferdinand Porsche lavede i 1898.

Pilrådden skrotbunke solgt for en formue
Pilrådden skrotbunke solgt for en formue

‘Eggar-Lohner electric car model C.2 Phaeton’, som det 116 år gamle automobil hedder - også bare kendt som P1 - har nemlig stået i en privatejet lade i Østrig siden 1902, hvor Ferdinand Porsche fik den gemt væk.

Den blev fundet sidste sommer af en privat samler, og i mellemtiden har man rekonstrueret dele af bilens karrosseri i plexiglas. Det meste af bilen er dog stadig i original stand, og den er da heller ikke blevet mindre værdifuld, mener Porsche Club Danmarks formand Flemming Kragh.

Italienerne lancerer verdens dyreste bil nogensinde
Italienerne lancerer verdens dyreste bil nogensinde

- Den er helt uvurderlig, siger han kort og præcist og tilføjer om P1-modellen:

- Ferdinand Porsche var med denne bil revolutionerende og forudsigende med et system, der opsamler bremseenergien og bruger den til fremdrift. Det er en teknologi, man har glemt alt om i 100 år, men nu har man fundet ud af, at det faktisk var ret smart, det han fandt på dengang.

Han henviser til, at man i dag er begyndt at bruge netop den teknologi i moderne racerbiler, og gætter i øvrigt på, at vi vil se det i bilerne på vejene inden for få år.

Her er verdens dyreste bil
Her er verdens dyreste bil

P1 fik en guldmedalje ved en bilmesse i 1898, hvor den også deltog i et kapløb i Berlin. Den kan køre hæsblæsende 35 kilometer i timen, og er drevet af en elmotor.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Motorvej blev lukket i flere timer:...
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Hustruen tvang ham til at satse alt...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx