Af - 02/01-17 11:31

Danskere er boblende optimister: 2017 bliver et indbringende årDanskere er boblende optimister: 2017 bliver et indbringende år

Især unge tror på, at det nye år vil give dem flere penge mellem hænderne, end de havde i det gamle.

storybild

Næsten hver anden unge dansker mellem 18 og 29 år forventer at få flere penge mellem hænderne i år end i 2016, (Billede: Scanpix/arkiv)

En ekstra forlænget weekend til Berlin eller London med kæresten, nyt lækkert tøj og lidt dyrere rødvin i indkøbskurven. Tre ud af 10 danskere går ind i det nye år med boblende optimisme og tro på, at deres privatøkonomi bliver bedre i 2017 end sidste år.

Unge mellem 18 og 29 år ser endnu lysere på det nye år. Her mener hver anden, at 2017 vil give dem flere penge mellem hænderne, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress. Optimismen er velbegrundet, vurderer cheføkonom i Danske Bank Las Olsen:

Prisen på danske arbejdstimer stiger mere end EU-gennemsnit
Prisen på danske arbejdstimer stiger mere end EU-gennemsnit

- Beskæftigelsen vil stige med 30.000-40.000 personer i år, og ganske mange af dem vil gå fra at være studerende på SU til unge, der får deres første job. Det er blevet markant lettere at komme ind på arbejdsmarkedet for nyuddannede end det var for få år siden, og de mange unge, der i år får deres første faste job, vil selv sagt opleve en markant fremgang i deres indkomst.

Han tilføjer, at der blandt andet er stor efterspørgsel på arbejdskraft i byggebranchen, hotel- og restaurationsbranchen og efter højtuddannede som for eksempel ingeniører, økonomer og it-specialister.

Vi arbejder en halv time mindre om ugen efter finanskrisen
Vi arbejder en halv time mindre om ugen efter finanskrisen

Også de danskere, der allerede er i job, har noget at hænge deres optimisme på. I 2016 steg lønningerne med 1,5-2,0 procent, mens priserne på varer kun steg omkring 0,3 procent, og en reallønsfremgang på den gode side af en procent vil gentage sig i år, vurderer Las Olsen.

- Priserne vil nok stige en smule mere end sidste år, men lønmodtagerne står generelt godt i forhold til arbejdsgiverne i de kommende overenskomstforhandlingerne. Der er ved at opstå mangel på arbejdskraft i flere brancher, og det vil presse lønningerne op.

Han er Danmarks fjerde rigeste mand: Her er konens helt normale job
Han er Danmarks fjerde rigeste mand: Her er konens helt normale job

Samtidig kan danskere, der bor i eget hus eller ejerlejlighed, ifølge Las Olsen se frem til fortsat lave boligrenter og stigende priser og dermed øget friværdi.

15 procent af danskerne – her iblandt 17 procent af de 18-29-årige – forventer, at det nye år bliver fattigere end det forgangne.


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Værdifuld BMW stjålet: Genkender du...
bt.dk
Guld-darlings ’hidsige’ kæreste i...
bt.dk
Teenageren Emma trodsede sine...
bt.dk
Konkurrenterne håner FCK-kaptajn:...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx