Af - 25/02-14 14:11; Opdateret: 25/02-14 17:09

50 syge af salat hos trendy take-away50 syge af salat hos trendy take-away

For tredie år i træk er et stort antal danskere blevet syge af, at have fået leveret mad til frokoster fra trendy Wedofood. Stedet har overvejet at lukke pga. sagerne

storybild

(Billede: Google Maps)

Et sygt barn med roskildesyge hos en køkkenmedarbejder er skyld i at 50 københavnere i denne måned har været syge af madforgiftning på ni virksomheder efter, at have fået leveret mad fra Wedofood i Kødbyen i København.

Den ansatte har nemlig taget barnets sygdom med på arbejde, overført sygdommen til de revne gulerødder og skårne broccoli og siden smittet 50 ud af 351 ansatte i 12 virksomheder, der har fået leveret mad fra firmaet.

Coop tilbagekalder cous-cous efter bakteriefund
Coop tilbagekalder cous-cous efter bakteriefund

Fødevarestyrelsen har givet virksomheden en bøde på 10.000 kroner for sagen, fordi det er tredje år i træk, at leveret mad fra Wedofood er skyld i et større antal syge kunder.

I 2012 blev 60 syge af salmonella, da inficeret kødsaft var løbet ned i retter og i april 2013 blev 37 syge af roskildesyge i ni virksomheder efter mad leveret fra wedofood.

Nyt parti øko-dadler med rottelort fundet
Nyt parti øko-dadler med rottelort fundet

- Det er tredje år i træk, at der har været et stort udbrud fra mad leveret fra virksomheden - det er tankevækkende. Og det selv om virksomheden faktisk gjorde, hvad de skulle da de fik indberetninger om den her sag, siger Morten Lisby, udbrudskoordinator ved Fødevarestyrelsen.

Han fortæller, at det som er specielt ved den her sag er, at det er en køkkenansat med et sygt barn, derhjemme, som har taget smitten med på arbejde - og givet sygdommen videre til kunderne, fordi man ikke har vasket hænder ordentligt.

Myndighed slår alarm: Alle hunde skal i orme-behandling
Myndighed slår alarm: Alle hunde skal i orme-behandling

- Denne gang drejer det sig om en medarbejder, der har haft syge børn derhjemme, og haft kontakt med dem og plejet dem, men ikke fået vasket sine hænder ordentligt inden vedkommende kom på arbejdet. Her har vedkommende så arbejdet med salater. Resultatet er desværre, at 50 mennesker er blevet syge med Norovirus i 12 forskellige virksomheder, der har fået frokostmad, siger Morten Lisby, der siger, at man skal vaske hænderne mindst 20-30 sekunder under rigeligt varmt vand og sæbe, når man har haft kontakt med et sygt barn eller kæreste.

Wedofood, der er kendt som en af Københavns, mere smarte leverandører af sunde salater og take away, er blevet hårdt ramt af sagen, fortæller medejer Andreas Boros.

Her er de 5 farligste fødevarer i Danmark
Her er de 5 farligste fødevarer i Danmark

- Det er forfærdeligt, at vi har haft sådan en sag igen. Det er det værste, som kan ramme vores kunder. Nu har vi stået og bygget en virksomhed op for bunden, fordi vi gerne vil lave mad, som vi selv godt kan lide - og så bliver folk syge af den mad, som vi har solgt, siger Andreas Boros, der fortæller, at de har overvejet at lukke virksomheden pga. sagen, men har valgt at fortsætte grundet elever og ansatte.

Begge ejere har dog taget en tænkepause fra den daglige drift. Efter sagerne i både 2012 og 2013 har de strammet op flere gange og blandt andet fået hjælp af en ekstern konsulent.

Nu bliver det sværere at få et nøglehulsmærke
Nu bliver det sværere at få et nøglehulsmærke

- Vi troede at nu kunne ikke andet gå galt. Vi har strammet reglerne op, så folk nu skal blive hjemme to døgn, hvis de har et sygt barn, siger han.

I løbet af vinteren har Fødevarestyrelsen haft fire store sager, hvor køkkenansatte har taget børns sygdomme med på job, og dermed været skyld i at flere hundrede er blevet syge.

- Vi har tre sager under behandling, der alle handler om syge børn, som starter udbrud hvor flere hundrede er blevet syge. De sager vil blive offentliggjort indenfor de næste PAR uger, siger Morten Lisby fra Fødevarestyrelsen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sådan vinder man VM: 'Lad os gøre som...
bt.dk
Her er BTs karakterer: Vejret var...
bt.dk
Se billederne fra det nye Noma:...
bt.dk
Konkurrenterne håner FCK-kaptajn:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx