Af - 16/06-16 04:00; Opdateret: 16/06-16 11:43

Studerende vælger gæld for at få den rigtige boligStuderende vælger gæld for at få den rigtige bolig

365.000 unge vælger at gældsætte sig under studierne. Mange prioriterer boligen så højt, at SU'en ikke rækker

storybild

(Billede: Thomas Lekfeldt)

Når landets universitetsstuderende har betalt deres husleje, har de i gennemsnit kun 1.600 kroner tilbage af deres SU at leve for, viser nye tal fra Djøfs studielivsundersøgelse.

Sidste år var rekordmange nødt til at optage studielån for at få det hele til at løbe rundt, og en af de ting, der sender de unges udgifter i vejret, er ønsket om at bo centralt.

Interesserer du dig for SU, gæld og forbrug, og vil du opdateres med artikler om emnerne? Så like MX Penge på Facebook.

Direktør for Boligbesked.dk ApS, Daniel Juhl fortæller, at de unges boligsøgninger tydeligt viser, at ønsket om at bo rigtigt, går forud for økonomi.

“I takt med, at studiestart nærmer sig, kan vi se, at de unge justerer på deres forventninger til en bolig. Det første de gør er at presse deres budget, så boligen må koste mere. Derefter begynder de at gå ned i ønsker om størrelse. Det er først til allersidst, og ofte først når de unge er startet på deres studie, at de ændrer på deres krav til geografi”, siger direktør, Daniel Juhl.

Men ifølge livstilsekspert Anne Glad, er der gode grunde til, at de unge tiltrækkes af de dyre adresser i indre by.

“Det er en del af at være studerende, at man er en del af et studiemiljø, hvor man samtaler med andre og udvikler sig som menneske gennem de sociale relationer”, siger hun.

Studerende på kaos-kollegie overvejer at sagsøge udlejeren
Studerende på kaos-kollegie overvejer at sagsøge udlejeren

“Unge studerende vægter højt er, at boligen ligger det perfekte sted, det vil sige et sted med gang i den tæt på centrum, at de kan bo alene på rimelig plads, og at den er billig, så de har råd til at bo der på en SU, og det er her problemerne opstår, for det er fuldstændig urealistisk i studiebyer som København og Aarhus.”

Daniel Juhl, Direktør for Boligbesked.dk ApS

Har du valgt at bo i en dyr bolig, selv om du studerer? Så vil journalist Cordelia Weber meget gerne tale med dig. Skriv en mail på cweber@mx.dk

Projektchef i Forbrugerrådet Tænk, Turf Jakobsen, der har været projektleder på rapporten ‘Ungdomsliv på kredit’, oplever, at bolig er noget af det, som unge har rigtigt mange udgifter til, og han fortæller, at det er i det hele taget også er blevet dyrere at leve et helt almindeligt ungdomsliv.

Desperate studerende griber til adressefusk
Desperate studerende griber til adressefusk

“I vores undersøgelse havde de unge svært ved at komme med eksempler på ting, de kunne lave, som ikke kostede penge, og når de ikke havde råd til at deltage, følte de, at de blev isolerede fra fællesskabet. Vi så et billede af, at lånene blev en vej til, at man alligevel kunne deltage, og her kommer SU-lån også ind som en nem løsning.”

“Ungdommen bliver tit beskrevet som forkælede, men det er vigtigt at huske, at hvis du skal være en del af et helt almindeligt ungdomsfællesskab, så koster det bare rigtigt mange penge.”

Projektchef i Forbrugerrådet Tænk, Turf Jakobsen

LÆS OGSÅ: Pressede unge vælger forkert uddannelse

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx