Af - 10/03-16 06:58; Opdateret: 10/03-16 11:27

TV: Hver fjerde føler sig tvunget til at spise kage på studiet eller arbejdetTV: Hver fjerde føler sig tvunget til at spise kage på studiet eller arbejdet

- Det er en udfordring for mange, at det skal være så svært at sige nej til kage. Man er nødt til at tage det alvorligt, siger socialpsykolog Torben Bechmann Jensen.

Fødselsdag, jubilæum, fastansættelse, lønforhøjelse eller gode karakterer.

Der er massere af årsager til at have kage med på studiet eller på arbejdet, men det er samtidig svært at sige nej til det søde og usunde stads.

Mere end hver fjerde føler sig mere eller mindre forpligtet til at spise kage. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for metroxpress.

Socialpsykolog Torben Bechmann Jensen har før hørt om det såkaldte "kagepres".


Kage repræsenterer nærvær, hygge, fællesskab og tryghed, og når du siger nej til kage, siger du samtidig nej til det, som kagen repræsenterer. Derfor er det helt oplagt, at du ikke takker nej. Man vil jo nødigt melde sig ud af fællesskabet.
Det forklarer Torben Bechmann Jensen, der arbejder på Socialpsykologisk Institut på Københavns Universitet til metroxpress.

Han bliver bakket op af madsociolog på Professionshøjskolen Metropol, Jon Fuglsang, der tilføjer, at et nej til kage, kan opfattes som en afvisning af den person, der har kagen med.

Interesserer du dig for arbejdskultur og udfordringer på arbejdspladsen, og vil du opdateres om emnerne? Så like MX Penge på Facebook.

Ifølge Torben Bechmann Jensen kommer presset indefra, og det eksisterer, selvom kollegaen ikke direkte spørger, om man vil have et stykke kage. Han forklarer, at kagepresset er det samme, som når folk har svært ved at sige nej til alkohol eller til at ryge, når de er til fester.

- Det er en udfordring for mange, at det skal være så svært at sige nej til kage. Man er nødt til at tage det alvorligt, siger Torben Bechmann Jensen.

Overraskende: Det her er Danmarks farligste arbejdsplads
Overraskende: Det her er Danmarks farligste arbejdsplads

Det er især svært for dem, der har en lav status på arbejdspladsen at takke nej til kage, for sådan bliver man yderligere marginaliseret, fortæller socialpsykologen. Omvendt vil en populær medarbejder på arbejdspladsen kunne tillade sig at sige nej, uden at der bliver set ned på vedkommende.

Men hvorfor bliver folk på arbejdspladsen så ofte udsat for valget? Hvorfor er det usunde stads så populært på studiet og arbejdspladsen? Det har madsociolog Jon Fuglsang en forklaring på:

- Kagen symboliserer en eller anden grad af uformelhed og sammenvær. Det bliver et pusterum midt i arbejdsopgaverne og en legitim pause. Det skaber en anden grad af intimitet på arbejdspladsen, end hvad man får ved at mødes i kantinen eller over et projekt.

Måling: Hver anden offentligt ansatte føler sig stresset
Måling: Hver anden offentligt ansatte føler sig stresset

Sådan siger du bedst nej til kage

Torben Bechmann Jensen, giver samtidig sit bud på, hvordan man bedst muligt kan sige nej til det søde stads:

- Det bedste ville være, hvis du kunne tage en mellemvej ved kun at spise et lille stykke kage. Hvis du virkelig ikke vil spise kagen, skal det være fordi, der er opstået et akut problem, eller også skal din undskyldning være synlig for alle - som for eksempel, hvis du er meget tyk, siger socialpsykologen.

Han tilføjer, at en mere legal undskyldning for ikke at sætte sine tænder i kagen er, hvis man siger, at man ikke kan tåle eksempelvis nødderne i kagen.

LÆS OGSÅ: Diskrimination er yt på danske arbejdspladser

LÆS OGSÅ: 27-årige Rachael er bange for kager

LÆS OGSÅ: TV: Er det her verdens bedste cupcake?

LÆS OGSÅ: En bryllupskage der var så unik, at den aldrig blev spist af gæsterne

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Medie med kæmpe transferbombe: Zlatan...
bt.dk
Tre danske byer vil ændre navn
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx