Af Ritzau - 12/10-16 14:31

Her er dommen over 4K-afspillereHer er dommen over 4K-afspillere

De såkaldte 4K Blu-ray-afspillere giver et meget skarpere billede end de gamle Blu-ray-afspillere, men er det værd at opgradere?

storybild

De første afspillere af fremtidens Blu-ray-film, 4K Blu-ray, er allerede på markedet og falder i pris. (Billede: Free/Panasonic)

Fjernsynsskærmene er vokset voldsomt de seneste år, og der er ikke noget, der tyder på, at den udvikling er slut.

Men store skærme stiller høje krav, og derfor er flere begyndt at lure på det format, der kan give den allerstørste opløsning på skærmene - nemlig det seneste Ultra HD-format, kaldet 4K. Videostreaming-tjenester som Netflix forsøger sig lidt med formatet, men deres udbud er stadig i småtingsafdelingen.

Derfor er det naturligt at vende sig mod Blu-ray-teknologien. Den kan nemlig i sin seneste udvikling, 4K Blu-ray, pakke al den nødvendige data på en skive på størrelse med en dvd, fortæller redaktionschef på magasinet Lyd&Billede, John Hvidlykke.

Flere producenter er nu også begyndt at sælge 4K-afspillere til en overkommelig pris.

- Teknologien har udviklet sig meget på et par år, og derfor er det vigtigt, man køber nyt udstyr - og specielt, at det har HDR, altså teknologien High Dynamic Range, der forbedrer farver og lysstyrke. Den gør en markant forskel. Antallet af maskiner er dog stadig begrænset, lige som antallet af film er det, siger han.

Typisk ligger prisen på en HDR 4K-Blu-ray-afspiller på omkring de 5.000 kroner, men billigere modeller er ved at komme i handlen. Priser tæt på 3.000 kroner er nu en realitet.

Når det drejer sig om Blu-ray, er det dog altid godt at se på de billige modeller med sund skepsis.

Problemet er, at producenten kan have sparet på computerkraften, og det kan betyde, at du får en afspiller, der tager sig mere end god tid, når den for eksempel skal loade eller starte filmen. Det kan være en stor gene.

Under alle omstændigheder er det en god idé at teste afspilleren først ved en forhandler.

Presset fra streaming-tjenesterne kan faktisk være en fordel for den Blu-ray-interesserede forbruger. Konkurrencen kan nemlig være med til at holde prisen nede på Blu-ray-afspillere og filmskiver.

Man kunne argumentere, at streaming-tjenesterne med tiden helt vil udkonkurrere Blu-ray, men det er langt fra sikkert. Det konkluderer Leif Ulbæk Jensen fra revisions- og konsulenthuset PwC.

Han følger markedet tæt, og revisionshusets seneste undersøgelse på markedet viser faktisk en overraskende udvikling.

- Vi kan se, at streaming øges med en årlig vækst på seks procent. Men vi kan også se, at udviklingen ikke nødvendigvis udraderer de fysiske formater. De falder, men vi forventer ikke, at de bliver faset ud og falder til nul procent, siger PwC-partneren og tilføjer:

- Det ser nærmere ud til, at vi i fremtiden vil have det hele. Det kan der jo være mange årsager til - eksempelvis vaner og smag. Man skal jo huske, at der også er nogle, der stadig foretrækker at købe og høre deres musik på LP'er.

Så der vil nok altid være feinschmeckerne, som af den ene eller anden årsag holder sig til en speciel teknologi. Enten af tekniske årsager - eller fordi de nu engang hygger sig meget godt med at pille pladerne ud af etuierne.

Fakta om 4K (Ultra HD)-formatet:

- Et fjernsyns opløsning, altså antal pixels på skærmen, hænger tæt sammen med størrelsen. Jo større skærm, desto større behov for opløsning.

- Det traditionelle billedrørs-fjernsyn havde til sidst en opløsning på 720 horisontale pixels. Med fladskærmenes indtog blev HD, altså 1.080 pixels, muligt til æterbårne transmissioner. Lige siden er det bare gået op. Både i antal pixels og i fjernsynenes størrelser.

- Ultra HD, også kaldet 4K, er et format, som mange ser som fremtidens opløsning. Betegnelsen 4K dækker over et horisontalt antal pixels, der ligger i omegnen af 4.000.

Kilder: Lyd&Billede, Komputer for Alle

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx