Af - 11/06-15 11:22

Tjeklisten til dig, der skal købe andelsboligTjeklisten til dig, der skal købe andelsbolig

Skal du købe andelsbolig? Her får du en guide til, hvordan du undgår at købe dig ind i en dårlig forening.

Bildstrecke im Grossformat »
Vedtægterne oplyser om, hvilke rettigheder og forpligtelser beboeren har i den enkelte forening. I vedtægterne står der, om du må holde husdyr, fremleje, og hvem boligheden må sælges videre til, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk. - Det er eksempelvis meget forskelligt fra forening til forening, om det er foreningen eller beboeren, der står for at betale for ny radiator eller nye vinduer. Det kan du få svar på i vedtægterne, siger direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation Jan Hansen. i andelsboligforeningens årsregnskab kan du eksempelvis orientere dig om, hvor meget lån foreningen har taget og lige så vigtigt: hvordan foreningen afdrager lånet. - Vær særlig opmærksom på, om foreningen har optaget afdragsfrie lån, og hvornår de udløber. Herefter skal foreningen betale af på lånet, og det kan give en højere boligydelse, siger Jan Hansen. Birgit Daetz forklarer, at foreningen også kan have taget lån med renteswap, hvilket betyder, at rentesatsen varierer. Lige nu er et lån med renteswap billigt, fordi renten er lav, men lånet kan blive dyrere. En andensforenings servitutter angiver, hvad der er tinglyst på ejendommen, og dermed hvilken bestemmelse, foreningen er nødt til at følge. - Der findes grimme eksempler på, at købere er blevet overrasket over andelsforeningens servitutter. Eksempelvis foreskrev en servitut, at sælgere ikke måtte sælge sin andelsbolig dyrere, end lejligheden var købt for, siger Birgit Daetz. Andelsværdien afgør, hvor meget, du maksimum kan tage for din andelslejlighed. Andelsværdien bestemmes ud fra, hvor meget lån der er optaget i foreningen. Hvis foreningen kort efter du har købt lejlighed skal optage lån til vedligeholdelse, falder andelsværdien, og du kan ende med at få mindre for din lejlighed, når du sælger igen. For at andelsværdien ikke svinger, er det derfor ifølge Jan Hansen fornuftigt, at foreningen har en buffer i budgettet til vedligeholdelse. Hvis foreningen derimod optager lån til at forbedre lejligheden (altså mere end blot at vedligeholde), vil foreningen blive vurderet højere, og udgifterne vil derfor blive neutrale. - I referatet kan du se, om der drøftes større tiltag, der får økonomiske konsekvenser for dig som for eksempel renoveringer eller altaner, siger Birgit Daetz.

Forhast dig ikke ud i et andelslejlighedskøb, før du har tjekket disse fem punkter af.

Priser på ejerboliger stiger, og det gør andelslejligheder, der har loft på værdien, særlig attraktive. Riften på andelsboligmarkedet betyder, af flere haster sig ud i et køb.

En andelsboligforening kan sidestilles med en erhvervsvirksomhed, så når du bliver medejer af foreningen, skal du være sikker på, at virksomheden har en sund økonomi.

Derfor har metroxpress i galleriet ovenfor lavet dig en liste, du skal kunne tjekke af, inden du skriver under på andelskøbet.

Jan Hansen, direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation nævner foruden de fem punkter, at du skal gøre op med dig selv, om du passer ind i andelsboligtanken.

Når du køber en andelslejlighed, er det ikke kun boligen, du køber. Du bliver en del af et fællesskab om at eje en ejendom. Nogle foreninger har et socialt og praktisk fællesskab med masser af fællesaktiviteter – både frivillige og tvungne. Eksempelvis er der nogle foreninger, der sparer udgifter ved at beboerne skiftes om at vaske trapper.
Det siger Jan Hansen.

Han fortæller også, at flere foreninger har en eller flere arbejdsweekender om året, hvor det oftest forventes, at folk møder op og hjælper med småhåndværksmæssige projekter for at spare udgifterne til håndværkere.

- Jeg oplever, at der er kommet en større interesse for fællesskabsformen. Folk vil gerne være en del af et socialt fællesskab, siger Jan Hansen.

Han vurderer, at der i andelsforeningerne i de store byer er en relativ overrepræsentation af unge.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx