Af - 28/09-15 23:26; Opdateret: 29/09-15 15:41

Kærlige sms'er tikker ind  på danskernes telefonerKærlige sms'er tikker ind på danskernes telefoner

Ny undersøgelse afslører, at der er dømt kærlighed og positive budskaber, når danskerne kommunikere med hinanden over sms.

Bildstrecke im Grossformat »
(Sms'en på billedet var en af de seneste søde sms'er, Ceylan Memsisovska har sendt sin mand) Hvad handlede den sidste sms, du sendte, om? - Den var til min mand for nogle timer siden, hvor jeg skrev, at jeg skulle i Fætter BR med børnene Hvem har du sidst sendt en kærlig sms til? - Det var til min kæreste for to dage siden. Jeg sender tit søde sms'er, da det er en lettere måde lige at få sagt, hvad jeg har på hjertet, og så kan jeg også få det ud, selvom både han og jeg er på arbejde. (Sms'en på billedet var en af de seneste søde sms'er, Winnie Eidisgaard har sendt til sin mand) Hvad handlede den sidste sms, du sendte, om? - Det var en tillykke-med-forlovelsen-besked til min søster. Jeg prøvede at ringe, hvor hun ikke tog den, og så sendte jeg en sms med, at det ikke var noget vigtigt, jeg ville, men at jeg blot ville sige tillykke med forlovelsen. Hvem har du sidst sendt en kærlig sms til? Min mand. Det var nok en 'godnat, jeg elsker dig'-sms. Jeg sender ret tit kærlige beskeder til ham. (Billedet viser den senest sms, Louis Andersen sendte) Hvad handlede den sidste sms, du sendte, om? - Jeg svarede min mor, at jeg gerne ville have et stuebord, som nogle fra min familie gerne ville af med. Hvem har du sidst sendt en kærlig sms til? - Det husker jeg ikke. Jeg vil helst sige sådan nogle ting face to face. Hvad handlede den sidste sms, du sendte, om? - Jeg huskede min mor på min fætters fødselsdag. Hvem har du sidst sendt en kærlig sms til? - Det kan jeg ikke huske. Jeg gør det ikke så tit, men når jeg gør det, er det for at vise, at jeg tænker på vedkommende. Så kan jeg typisk skrive 'du er i mine tanker' med et hjerteikon til. Hvad handlede den sidste sms, du sendte, om? - Jeg skrev til min kæreste, at den emojis, jeg lige havde sendt, skulle oversættes som 'lækkersulten'. Hvem har du sidst sendt en kærlig sms til? - Min kæreste. Hun har lige været i Jylland i en uge, så der sms'ede vi kærlige beskeder til hinanden hver aften. Hvad handlede den sidste sms, du sendte, om? Maria Kristoffersen: Jeg skrev til min veninde igår og spurgte, om vi havde en aftale. Kirsten Sørensen: Jeg aftalte med én, om vi skulle følges hjem. Hvem har du sidst sendt en kærlig sms til? Maria Kristoffersen: Jeg har sendt til min mor, men jeg husker ikke præcist hvornår eller hvad, jeg skrev. Kirsten Sørensen: For cirka 14 dage siden skrev jeg til min mand, at han skulle huske at klemme konen.

Metroxpress tog på gaden og spurgte danskerne ind til deres sms-vaner.

'Tak for i går, det var rigtig hyggeligt at se dig', 'Godnat skat. Jeg elsker dig' og 'Tak fordi du altid er der for mig'.

Sådan lyder budskabet ofte, når danskerne griber til tasterne og sender en sms. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Telia.

73 procent af danskerne har inden for de seneste 14 dage sendt en sød sms. Heraf har eksempelvis 21 procent sendt en kærlighedserklæring til modtageren.

- Sms'en er blevet en sød ”postkortfunktion”, hvor man nemt kan sende en lille reminder om, at man har en relation til sine nærmeste, og at man gerne vil vedligeholde den, siger Ditte Laursen, der er seniorforsker i medier og kommunikation ved Statens Mediesamling på Statsbiblioteket.

Hun har selv forsket i kommunikations- og samværsformer via mobiltelefonen, og her vidste det sig, at det især er godnatbeskederne, der bliver lejlighed for, at man sender en sød hilsen.

Færre end halvdelen synes det er i orden at sende emojis til chefen
Færre end halvdelen synes det er i orden at sende emojis til chefen

De fleste af deltagerne i Telias undersøgelse svarer, at den største årsag til, at de sender kærlige budskaber er: 'Det er oftest mindre akavet at sende en sød sms, end at sige det direkte til personen'.

Ifølge Ditte Laursen hænger det sammen med, at sms'en har en indbygget distance, som gør det lettere at bruge den.

Du skal oftest have en eksplicit grund til at ringe. Telefonsamtalen er meget mere målrettet, og du kan risikere, at modtageren i den anden ende svarer, 'jeg har ikke tid til at tale med dig', mens en sms er mindre risikofyldt. Der er mindre på spil.
Det siger Ditte Laursen.

Interesserer du dig for mobilvaner, og vil du gerne opdateres om emnerne. Så like MX PENGE på Facebook.


Hun giver også en anden forklaring på, hvorfor det er ”smart” at sende kærlige budskaber via sms.

- Sms'en er varig. Du har den på din telefon, og kan kigge på de gamle, søde beskeder og glæde dig ved dem fra tid til anden, siger seniorforskeren.

Hun fortæller, at sms'en er blevet mere etableret med årene og tæller lige så meget som andre kommunikationsformer. Derfor vejer de søde budskaber lige så meget, som hvis de var sagt over telefonen.

Omstridt emoji er på vej til iPhone - disse kommer også...
Omstridt emoji er på vej til iPhone - disse kommer også...

- Sms'en har i mange år været dømt død af analytikerne, men vi kan se, at danskerne bliver ved med at bruge sms'en, så vi var nysgerrige efter, hvorfor danskerne bliver ved med at bruge sms'en, og hvad de bruger den til siger privatkundedirektør i Telia Christoph Nørgaard, som svar på, hvorfor de lavede undersøgelsen.


LÆS OGSÅ: 10 beskeder fra bedsteforældre - så iskolde kan de være

LÆS OGSÅ: TV: Camilla, Louise og Yasmin blev fyret på sms

LÆS OGSÅ: Mie inviteret ud af Telenormedarbejder - sådan reagerede hun på beskeden

LÆS OGSÅ: Afslører Facebook hemmelighed om ny funktion her?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx