Af - 29/02-16 19:00; Opdateret: 29/02-16 19:48

Dansker udfordrer Facebook: Nu kan du spore dine venner i sengenDansker udfordrer Facebook: Nu kan du spore dine venner i sengen

Ung dansk softwareudvikler tracker – til Facebooks store fortrydelse – sine venners søvnmønstre ud fra deres færden på netop Facebook.

storybild

Søren Louv-Jansen har udviklet et stykke software, som har fået Facebook op i det røde felt. (Billede: Christian Rubek)

Den unge, danske softwareudvikler Søren Louv-Jansen, 27 år, har udviklet et lille program, der gør det muligt at kortlægge sine Facebook-venners søvnmønstre ud fra oplysninger, der er frit tilgængelige på Facebook. Det skriver The Verge.

Det lille stykke software tracker de digitale fodaftryk, som Facebook gemmer om alle brugere. Da de fleste brugere tjekker Facebook som noget af det første om morgenen og som noget af det sidste, før de går i seng, var det forholdsvis let for Søren Louv-Jansen at tegne præcise mønstre over sine venners søvn baseret på deres aktivitet på Facebook hver 10. minut.

Facebook slår ned på hadske opslag om asylansøgere
Facebook slår ned på hadske opslag om asylansøgere

Søren Louv-Jansen har lagt softwaren offentligt ud på GitHub til – ifølge Søren Louv-Jansen selv - Facebooks store fortrydelse.

- Facebook kontaktede mig for fem-seks dage siden og gav mig 24 timer til at fjerne softwaren. Men det vil jeg ikke. I stedet har jeg lagt en lille tekst ud på GitHub, hvor jeg skriver, at man selvfølgelig ikke må bruge værktøjet til at overvåge sine venner, siger han til metroxpress og tilføjer:

- Pointen for mig har været at gøre folk opmærksomme på, hvor detaljeret viden Facebook har om dig. Viden, som de blandt andet kan bruge til at målrette reklamer.

Er du interesseret i forbrug, privatøkonomi og iværksætteri, og vil du opdateres med historier om disse emner, så like MX PENGE her

Det er ikke første gang, Søren Louv-Jansen udfordrer systemerne. I 2013 lagde han 12 folketingspolitikeres og ministres cpr-numre ud på sin hjemmeside for at demonstrere, hvor usikkert og gennemhullet det danske cpr-system er.

Facebook præsenterer vanvids-regnskab
Facebook præsenterer vanvids-regnskab

Ifølge eb.dk og andre medier programmerede han en Chrome-browser til at gå ind på teleselskabet Telias hjemmeside og klikke sig igennem en formular for oprettelse af et mobilabonnement. Med offentligt tilgængelige oplysninger om politikernes navn, adresse og fødselsdato kørte programmet kombinationerne på de sidste fire cifre i cpr-nummeret igennem , indtil Telia accepterede cpr-nummeret. Så var personnummeret brudt.

Mark Zuckerberg har det perfekte svar til kvindes nørde-kommentar
Mark Zuckerberg har det perfekte svar til kvindes nørde-kommentar

Datatilsynet meldte ham til politiet, og i februar 2014 idømte Københavns Byret ham en bøde på 3.500 kroner. Retten fandt, at det var en formildende omstændighed, at cpr-numrene blev offentliggjort for at påpege svagheden ved cpr-systemet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt rod på Københavns Rådhus: 'Det...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg: 24-årige...
bt.dk
SÅDAN! Danskere vinder historisk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx