Af Ritzau - 06/10-16 07:21

Derfor er morgenmaden dagens vigtigste måltidDerfor er morgenmaden dagens vigtigste måltid

Kun hver anden af os mellem 18-34 år spiser morgenmad hver dag. Vi har derfor spurgt to diætister, hvor vigtig morgenmaden er.

storybild

En sund og nærende morgenmad kan give en god start på dagen. (Billede: Free/Danai Chidsin/colourbox.com)

Vi kender alle dilemmaet: Skal man stå op i god tid for at nå morgenmaden, eller skal man tage en halv time mere på øjet?

Skal man tro en ny rundspørge, som Fuldkornspartnerskabet har fået foretaget af analyseinstituttet YouGov, er danskerne ikke enige, når det kommer til det spørgsmål - i hvert fald, når man spørger folk mellem 18-34 år.

I den aldersgruppe er det nemlig kun halvdelen af de adspurgte, der spiser morgen hver dag, mens tallet stiger i takt med alderen. I gruppen 65+ er det eksempelvis 9 ud af 10, der spiser morgenmad hver dag.

Men er det overhovedet vigtigt, at man får et morgenmåltid hver dag, og hvad skal det i så fald indeholde? Det har vi spurgt to diætister om, og her er svaret entydigt.

- Jeg anbefaler altid folk at spise morgenmad. Det er det vigtigste måltid på dagen, lyder det fra Lene Sølvkær Nielsen, der arbejder som klinisk diætist hos Østerbrodiætisterne.

Det er især i forhold til mæthedsfornemmelsen senere på dagen, at morgenmaden er vigtig, fortæller hun. Men det handler også om, at man får noget energi til dagen, så man ikke går kold inden frokosten.

Den holdning deler Mie Lauwersen, som er diætist i Kost & Ernæringsforbundet.

- Vi lærer alle, at morgenmad giver en god start på dagen. Det giver os nogle af de næringsstoffer, vi har brug for, når vi skal godt i gang med dagen, siger hun til Ritzau Fokus.

Hvad bør man så spise til ens morgenmad for at få den optimale start på dagen? Det kommer de to diætister også med deres bud på.

Kostfibre og fuldkorn er godt at spise til morgenmad, da det giver vores krop og hjerne noget at arbejde med, og det giver vores tarme energi og næringsstoffer, de har brug for for at passe på os, fortæller Mie Lauwersen.

Disse kostfibre kan man blandt andet få via groft brød. Man kan også gå efter fuldkornsmærket og nøglehulsmærket, når man køber morgenmadsprodukter.

Nøglehulsmærket betyder nemlig, at produktet er sundt og ikke indeholder særligt meget sukker, fedt eller salt.

Der findes også andre sunde morgenmadsløsninger som skyr med frugt, havregryn eller yoghurt. Alt i alt handler det om, at man får spist noget, som kan give dig energi til dagen.

- Det vigtigste er, at man spiser noget, man har lyst til at spise. Jeg vil eksempelvis ikke tvinge folk til at spise skyr, hvis ikke man kan lide det. Så bør man hellere vælge et alternativ, som selvfølgelig heller ikke indeholder for meget fedt og sukker, siger Lene Sølvkær Nielsen.

Har man god tid, er æg godt at spise til morgenmad, ligesom ost på groft brød også er godt for kroppen.

Er man del af den gruppe mennesker, der ikke kan komme op af sengen om morgenen, skal man ikke gøre morgenmaden sværere, end den er, fortæller Mie Lauwersen:

- Det behøver ikke at være svært at spise morgenmad. Man kan bare have en klapsammen rugbrødsmad med ost med i tasken og spise den på farten, eller når man møder ind på arbejdspladsen, lyder hendes råd.

Fakta: Her er de gode morgenmadsalternativer

- Havregryn er 100 procent fuldkorn og indeholder samtidig både fibre, vitaminer og vigtige næringsstoffer.

- Skyr eller andre fedtfattige mejeriprodukter. Det kan blandt andet toppes med en fuldkornsmysli.

- Æg, som enten blødkogt eller tilberedt på andre måder, er et sundt supplement.

- Groft brød, som er fyldt med kostfibre og fuldkorn, er godt til morgenmad. Det kan passende toppes af med et stykke ost.

- Ifølge kostrådene bør du dagligt få 75 gram fuldkorn. Størstedelen af dem kan man passende få med morgenmaden.

Kilder: Mie Lauwersen, Lene Sølvkær Nielsen.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx