Af - 15/08-14 07:24

Økonomer: Regeringen er – igen – for optimistiskØkonomer: Regeringen er – igen – for optimistisk

Regeringen kommer til at nedjustere sine vækstprognoser, siger topøkonomer.

storybild

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) var optimistisk, da hun 26. maj i år fremlagde regeringens seneste prognose for dansk økonomi. For optimistisk, siger flere økonomer nu. (Billede: polfoto/arkiv)

Hun skød konsekvent over målet i sine økonomisk prognoser for dansk økonomi i 2012 og 2013, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager. Og hun kommer til at gøre det igen i år. Sådan lyder det fra flere økonomer, blandt andre tidligere økonomisk overvismand og professor Christen Sørensen, SDU.

Professor: Krisen vender sandsynligvis tilbage i 2015
Professor: Krisen vender sandsynligvis tilbage i 2015

Vestager forventer i sin seneste økonomiske redegørelse fra maj med overskriften 'Det er endelig forår i dansk økonomi', at væksten på 1,4 procent i år vil stige til 2,0 procent næste år. Men det kommer ikke til at ske, siger Christen Sørensen.

- Regeringen er for tidligt ude med optimismen. Den har undervurderet både dybden og længden af krisen. Når der hverken er gang i det private forbrug eller eksporten, er der grund til at bevare pessimismen, siger han med henvisning til, at eksporten faldt med hele 3,7 procent i juni, og at forbrugerne stadig holder på pengene, selv om de i målinger giver udtryk for, at de er blevet mere optimistiske.

Dansk økonomi vokser – men ikke ind i himlen
Dansk økonomi vokser – men ikke ind i himlen

Også økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen, Aarhus Universitet, vurderer, at Vestager igen har overvurderet væksten:

- Forudsætningerne for regeringens prognose holder simpelthen ikke. Den baserer sig på, at der er pæn fremgang i de store økonomier i EU, men det har udviklet sig anderledes det seneste kvartal. Oveni har vi så fået krisen i Ukraine og russisk importforbud.

Det betyder ifølge Sandemann, at eksportvirksomheder vil ansætte færre, end de ellers ville have gjort, og usikkerheden om økonomien kan hurtigt få den ellers spirende forbrugeroptimisme herhjemme til at vrænge mundvigene nedad, vurderer han.

Dermed kan regeringens forventning om, at beskæftigelsen vil stige med 16.000-17.000 både i år og næste år vise sig af blive et fatamorgana, siger både Sandemann og Christen Sørensen.

Top-økonom: - Vi kan ikke forudsige noget som helst
Top-økonom: - Vi kan ikke forudsige noget som helst

Steen Bocian, cheføkonom i danske Bank er en kende mere optimistisk.

- Det kan ikke udelukkes, at regeringen kommer til at nedjustere, men jeg vil mene, at det bliver marginalt. Det går bedre, men ikke godt. Men hvis dykket i den tyske vækst bider sig fast, vil det være alvorligt for dansk økonom, siger han med henvisning til at, at Tyskland er Danmarks suverænt største eksportmarked, og at den tyske vækst er gået i stå.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt i sagen: Derfor blev helt ny...
bt.dk
Erhvervsmanden Carl Christian Nielsen...
bt.dk
Emilie tjener kassen på privat...
bt.dk
Superliga-klubber høster...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx