26/07-17 09:07; Opdateret: 26/07-17 09:51

De danske butikker ligger fortsat i dødvandeDe danske butikker ligger fortsat i dødvande

Der er ikke meget boom over detailsalget, der er ramt af nye tider. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

storybild

København. Detailsalget i Danmark i juni faldt med 0,1 procent i forhold til maj. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed fortsætter de seneste måneders tendens.

- Fordelt på de enkelte varegrupper faldt detailsalget i varegruppen "beklædning med videre" med 1,0 procent, og salget af "fødevarer og andre dagligvarer" faldt med 0,4 procent, skriver Danmarks Statistik.

Med juni opgjort er der også tal for andet kvartal samlet. Her viste detailsalget en stigning på 0,5 procent i forhold til første kvartal.

- Privatforbruget er faktisk steget pænt, men pengene bliver ikke lagt i butikkerne. Meget af det går til biler og energi, men der har også bare været et skift i forbrugsmønstrene, siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, noterer sig, at detailsalget stadig ligger langt under perioden før finanskrisen ramte i 2008.

Det er udløst af, at de danske forbrugere generelt opfører sig anderledes end før krisen.

- Vi bruger nemlig langt flere penge på tjenesteydelser som ferier, restaurantbesøg, kulturoplevelser og fritidsaktiviteter nu end tidligere.

- Købet af materielle ting har derimod ikke ændret sig meget over de senere år, hvor der jo også er sket en markant stigning i genbrugsadfærden, som kommer til udtryk både via salg over internettet, men også på loppemarkeder, skriver Helge Pedersen i en kommentar.

For den brede økonomi gør det ikke den store forskel, om pengene bliver lagt i butikkerne eller andre steder, når danskerne bruger deres indkomst på forbrug.

- Som helhed er det ikke så vigtigt, men for den enkelte butik er det selvfølgeligt meget voldsomt.

- Butiksbranchen gennemgår store omvæltninger, hvor salget flytter sig til discountbutikker og til nettet. Når det sker samtidigt med, at omsætningen ligger flad, så går det hårdt ud over dem, der taber i kampen, siger Las Olsen.

Han siger yderligere, at der ifølge Danske Banks informationer er store regionale forskelle i detailsalget.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter sindssygt nedrykningsdrama: BT...
bt.dk
Lægevagten i kæmpe brøler - havde...
bt.dk
Kendt imam beroliger Støjberg: Sådan...
bt.dk
Lamslået over Skats direktør-finte:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx