Af - 13/01-17 22:48

Danskere klikker sig uden om lovpligtige afgifterDanskere klikker sig uden om lovpligtige afgifter

Forsvindende få danskere ved eller husker, at de selv skal indberette og betale afgifter på grænsehandelsvarer købt på nettet i for eksempel Tyskland.

storybild

Man skal selv indberette det til Skat, når man som privatperson køber afgiftspligtige varer på nettet i udlandet. De færreste ved eller husker det. (Billede: Scanpix/iris)

Øl, vin, spiritus, chokolade og andre typiske grænsehandelsvarer bliver klikket ned i den digitale indkøbskurv i stor stil fra online-supermarkeder i især Tyskland. Men de færreste danske forbrugere ved eller husker, at de selv skal indberette og betale betale danske punktafgifter af varerne til Skat.

Når man køber varerne på nettet og selv arrangerer fragten hjem, skal man nemlig i modsætning til almindelig grænsehandel betale eksempelvis cirka 55 kroner i punktafgift for en flaske vodka.

Pas på! Disse webshops er fulde af fup
Pas på! Disse webshops er fulde af fup

Sidste år indberettede blot 298 danskere afgiftspligtige varer til Skat. Det er ’ikke engang toppen af isbjerget’, vurderer Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd.

- Om det rigtige tal er 10.000 eller 25.000 danske kunder, ved vi ikke. Men 298 er et tal, der skriger til himlen i forhold til, at der er netbutikker i Tyskland, der lever af at sælge varer til danskerne, siger han og tilføjer, at de danske skattemyndigheder både bør intensivere kontrol- og oplysningsindsatsen.

Antallet af sager om bedrageri på nettet boomer
Antallet af sager om bedrageri på nettet boomer

Også netbutikkerne bør ifølge Claus Bøgelund Nielsen gøre det mere tydeligt, at der skal betales danske punktafgifter. På online-grænsehandelsbutikkken Netpris.dk optræder denne oplysning for eksempel ikke på forsiden eller i betalingsmodulet, men ligger gemt som det 10. og sidste punkt under menupunktet ’Spørgsmål og svar’ nederst på siden.

E-handlen i Danmark eksploderer i 2016
E-handlen i Danmark eksploderer i 2016

Forbrugerombudsmanden har tidligere gjort det klart, at det skal være helt tydeligt for forbrugerne, at der skal betales punktafgift, da oplysningen har afgørende betydning for købsbeslutningen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Væbnet betjent blev uden for skole...
bt.dk
Piotr Wozniacki om at træne Caroline:...
bt.dk
Mysterium på Christiania: Hvorfor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx