05/01-16 17:34

Rejsekort eller billet: Dette er billigstRejsekort eller billet: Dette er billigst

Er du forvirret over, om det nogen gange er billigst at købe billet eller bruge dit rejsekort på togrejsen? Så kan du få svaret her.

Bildstrecke im Grossformat »

Siden rejsekortet i starten af 2010'erne gjorde sit indtog i den offentlige trafik, er flere og flere begyndt at bruge kortet på togrejserne. Men nogen gange kan det give en pæn besparelse at købe de fysiske billetter i stedet for at bruge kortet, og det gælder især folk med ungdoms- eller pensionistkort.

Den erkendelse har den it-studerende Claus Rasmussen også sig gjort. Han studerer til dagligt i Aarhus og opdagede, at når han skulle til København, så var der forskel på prisen, om han købte billet eller brugte rejsekort.

Derfor udviklede han appen "Rejsekort eller billet" som et fritidsprojekt. Den skal hjælpe folk med at regne ud, om det er billigst at bruge det ene eller det andet.

- Jeg udviklede appen, fordi jeg selv er blevet snydt for 30 kroner på en rejse, hvor jeg troede, at en billet var billigere end rejsekortet. Det var dér, jeg opdagede, at der er forskel på priserne.

- Til at starte med udviklede jeg den kun til mig selv, men mine venner opfordrede mig til at udgive den, for hvis det kunne spare mig penge, selv om jeg kun rejser med tog en til to gange om måneden, så må der være nogen, der kan bruge den til at spare mange flere penge, fortæller Claus Rasmussen.

DSB vil opbevare rejsendes id-oplysninger i op til en måned
DSB vil opbevare rejsendes id-oplysninger i op til en måned

Han mener, at det kan være uoverskueligt at finde ud af, hvilken billettype der er billigst.

Hos DSB er man godt klar over, at ungdoms-, pensionist- og rejsekort ikke i alle tilfælde er den billigste løsning, siger man Aske Wieth-Knudsen, der er chef for forretningsudviklingen hos DSB.

- Rejsekortet er ikke altid den billigste måde at rejse på, og det er vi også fuldt ud bevidst om. For eksempel har vi de såkaldte billigdage, hvor unge og pensionister får billetterne billigere modsat fredag, søndag og helligdage, som er almindelige rejsedage.

- Og fordi rejsekortet ikke altid er billigst, anbefaler vi også, at man altid går ind på rejseplanen og tjekker, hvad prisen på den gældende rejse er. Her kan man nemlig både se priserne for voksne, billigdage, pensionister og rejsekort, så man på den måde også kan sammenligne det, siger Aske Wieth-Knudsen.

Som almindelig rejsende voksen kan der dog også være små besparelser at finde på togrejsen.

- I dag følger rejsekortet en anden zonestruktur end de zoner, vi har på jernbanen. For eksempel koster en rejse fra Ringsted til København som standardbillet 88 kroner, mens prisen på rejsekort uden rabatter er 96 kroner. Grunden til det er altså, at zonesystemet er anderledes på det landsdækkende rejsekort.

DSB vil fotografere dit ID når du kører med toget til Sverige
DSB vil fotografere dit ID når du kører med toget til Sverige

- Langt hen ad vejen har vi dog forsøgt at harmonisere priserne, men der er nogle små forskelle, fortæller Aske Wieth-Knudsen, der også påpeger de velkendte orangebilletter som et billigt alternativ til de rejsende.

Men det kan altså være en god idé at benytte sig at enten rejseplanen eller "Rejsekort eller billet"-appen, inden du bare tjekker ind med rejsekort før din rejse.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx