Af Ritzau - 21/10-16 07:13

Pas på: Apple sælger fire år gammel teknologiPas på: Apple sælger fire år gammel teknologi

Flere nye Mac-computere er fyldt med ældre teknologi. En af Apples modeller er mere end fire år gammel. Læs, hvad det betyder for dig.

storybild

Det er gået 1592 dage, siden Apple sidst opdaterede sin 13" Macbook Pro-computer uden Retina-skærm. (Billede: Free/Colourbox)

591 dage. Så lang tid er der gået, siden Apple sidst opdaterede sin billigste bærbare computer, den populære Macbook Air.

Og forbrugere med hang til Apple-produkter - og med lidt ekstra penge på kistebunden - har ventet 520 dage på ny indmad til en Macbook Pro med Retina-skærm.

Mens Apple har stort fokus på smartphones, tablets og sågar ure, der bliver opdateret en gang om året, kan der være langt imellem opdateringerne til det traditionelle kerneprodukt, computere.

Det betyder, at man som forbruger blandt andet kan risikere at gå glip af de hurtigste processorer og anden moderne teknologi, når man sværger til Mac frem for PC og Windows.

Men nu skulle der langt om længe være nyt på vej.

I denne uge sendte selskabet fra Californien i vanlig hemmelighedsfuld stil invitationer ud til et pressemøde den 27. oktober, hvor Apple ifølge anerkendte teknologimedier som Recode og Wired ventes at lancere nye computere.

- For de millioner af mennesker, der arbejder på bærbare og stationære computere hver dag, og som er trætte af computere, der ikke har været rørt ved siden 2012, så bliver det en stor dag, skriver Wired.

Apple sælger nemlig, som mediet henviser til, en 13" version af sin Macbook Pro-model uden den såkaldte Retina-skærm med meget høj opløsning, som kendes fra blandt andet iPhone.

Standardmodellen, til 9500 kroner, er ikke blevet opdateret med ny teknologi siden sommeren 2012.

Så den almindelige MacBook Pro er derfor lidt atypisk, omend den stadig kan købes, siger Carsten Sørensen, teknisk redaktør på Alt om DATA.

- Hvis man derimod køber en "moderne" MacBook Pro Retina fra 2015, får man trods alt en helt anden brugeroplevelse med bedre batterilevetid og samtidig en meget bedre skærm, siger han til Ritzau Fokus.

Hvad de kommende modeller angår bliver forskellen nok endnu mere udtalt, forudser Carsten Sørensen.

Den moderne model fra 2015 kan man ifølge Pricerunner lige nu få til samme pris, 9500 kroner, som Apple tager for den fire år gamle model.

Den fire år gamle Mac er i modsætning til moderne computere ikke udstyret med SSD-teknologi (Solid State Drive) til lagerplads, men en god gammeldags harddisk med bevægelige dele.

Derfor er computeren både tykkere og tungere, og det har samtidig betydning for brugeroplevelsen, bekræfter professor og digital vismand ved Datalogisk institut på Københavns Universitet, Stephen Alstrup.

- I dag bruger computerproducenter i højere grad SSD til at lagre data på computeren, hvilket blandt andet gør det hurtigere at åbne og lukke programmer. Det gør også computeren meget mere modstandsdygtig over for stød og mere velegnet til computerspil, at der nu benyttes SSD (eller flash-lager, som Apple kalder det, red.), siger Stephen Alstrup til Ritzau Fokus.

Hvis du sonderer markedet og overvejer en Mac, kan du altså med fordel gå udenom den ældre Macbook Pro og vælge en nyere model.

Bedst vil det nok være at vente en uge på de helt nye maskiner.

Den aktuelle købsanbefaling fra det Mac-centrede medie Macrumors har da også længe været: Don't buy (køb ikke), hvis du er på udkig efter en ny stationær eller bærbar Mac-computer.

Apple-kilder siger til erhvervsmediet Bloomberg, at selskabet arbejder på nye versioner af sine iMac- og Macbook Air-modeller samt en tyndere version af sine Macbook Pro-modeller med en ny form for touch-skærm på computerens keyboard, hvor knappernes funktioner således kan skifte efter brugerens behov.

Men fire år eller ej, så kan en ældre computer fra 2012 sagtens fungere for langt de fleste, mener Stephen Alstrup.

- Hvis det er til personligt brug, så vil langt de fleste computere være tilstrækkelige. Det er primært spil, der presser en personlig computer til grænsen af sin egen formåen, mener Stephen Alstrup.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Apple.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx