Af - 01/11-16 06:19

Eksperter: Derfor må du ikke forelske dig i din kollegaEksperter: Derfor må du ikke forelske dig i din kollega

En ny undersøgelse viser, at mere end hver 10. dansker har været forelsket i en kollega. Men det kan være meget skadeligt for arbejdsindsatsen og arbejdsmiljøet, siger eksperter.

Bildstrecke im Grossformat »

Kilde: Sexolog og forfatter Joan Ørting.

I skolen, på en ferie eller blandt vennerne. Det er meget forskelligt, hvor man møder de personer, som man i løbet af et helt liv forelsker sig i. For nogle sker det på arbejdspladsen.

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har udarbejdet for metroxpress.

Mere end hver 10. svarer i undersøgelsen, at de inden for de seneste to år har været forelsket i en kollega. Blandt deltagerne i alderen 18-29 år er det sket for mere end hver sjette.

Men der er mange grunde til, at en arbejdsplads ikke bør klappe i hænderne, når en medarbejder forelsker sig i en kollega.

- Det kan meget nemt være et problem. Alt er jo på spil. Jeg tror ikke på, at det gavner ret mange at blive forelsket på ens arbejdsplads, siger Michael Uhrenholt til metroxpress.

Han arbejder i organisationen 'Lederne', hvor han blandt andet rådgiver ledere om, hvad de gør, når medarbejdere bliver forelsket på en arbejdsplads.

Ifølge Michael Uhrenholt er der generelt flere ulemper end fordele ved det.

- Det kan have indflydelse på din dømmekraft. Hvordan er din kritiske sans overfor den kollega, du er forelsket i? Det kan være, du alt for let kommer til at give køb på nogle af dine principper, og det kan jo skade din arbejdsindsats, siger han.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om forbrug, iværksætteri og arbejdsmiljø.

Også hvis forelskelsen er gengældt, kan det forvolde problemer:

- Det kan påvirke forholdet til kollegerne negativt. To forelskede kan meget let isolere sig. Samtidig kommer de andre medarbejdere til at behandle ”kæresteparret” med fløjlshandsker, fordi man ikke ved, hvor meget man kan sige til den ene, uden det ryger videre til den anden, siger Michael Uhrenholt og tilføjer:

- Det kommer selvfølgelig an på så meget, men overvejende set vil jeg mene, at man skal tænke sig rigtigt godt om, hvis man er blevet forelsket i en kollega, for det er bestemt ikke sikkert, at man samtidig kan holde hovedet koldt på arbejdet, siger han.

Eksperter: Her er de tre hemmeligheder bag et langt forhold
Eksperter: Her er de tre hemmeligheder bag et langt forhold

Også Henning Jørgensen, professor ved 'Karma', Center for arbejdsmarkedsforsking på Aalborg Universitet, forklarer, at forelskelse kan være skidt for arbejdspladsen:

- Når man forelsker sig på arbejdspladsen, kan det give nogle habilitetsproblemer, som kan have en negativ effekt på opgaveudførslen, siger Henning Jørgensen.

LISTE: Kvinder med disse jobs er oftere utro
LISTE: Kvinder med disse jobs er oftere utro

Men selvom det altså langt fra er chefens drøm, at en medarbejder kaster sine følelser på en kollega, så er der ifølge arbejdsmarkedsforskeren ingen arbejdspladser, der har regelsæt mod forelskelse på arbejdet.

- Forelskelse kan man jo ikke stoppe, men man kan lave spilleregler for det. Jeg synes faktisk, en ledelse svigter sin opgave, hvis den ikke har nogle klare normsæt for, hvordan folk skal tackle deres forelskelse – i forhold til pardannelse og så videre.

Ifølge sexolog og forfatter, Joan Ørting, er der ikke noget at sige til, at så mange forelsker sig i en kollega. Det er der nemlig flere grunde til, at vi gør:

- Sød musik opstår, der hvor mennesker mødes, og det gør de især på tværs af køn på arbejdspladsen, siger hun til metroxpress.

Hun nævner også, at man ofte tilbringer en del af sin fritid med kollegerne i kraft af alle de fællesaktiviteter, der opstår efter arbejdstiden, som eksempelvis fredagsbar. Derfor ser man ofte kollegaerne mere end vennerne eller den eventuelle partner derhjemme.

Her er kærlighedens 5 faser: Hvilket en er du i?
Her er kærlighedens 5 faser: Hvilket en er du i?

- Det er også på arbejdet, at du giver den gas, mens du derhjemme ifører dig de bløde velourbukser og tager makeuppen af. Jeg har arbejdet med mange par, hvor den ene ikke forstår, hvorfor kæresten gør mere ud af sig selv overfor sine kollegere, siger Joan Ørting.

Hun påpeger også, at man ofte har en fælles interesse – nemlig arbejdet – med kollegerne, og det er endnu en god grund til, at sommerfuglene i maven kan opstå på arbejdspladsen.

Men selvom der er mange årsager til, at man forelsker sig i en kollega, så oplever Joan Ørting, at mange kontorforelskelser bygger på noget helt andet end oprigtig forelskelse.

- Mange forelsker sig, fordi de småkeder sig på arbejdet. De vil gerne have noget mere drama i deres liv og en sjovere grund til at gå på arbejde. Derfor er en flirt oplagt, siger hun.


LÆS OGSÅ: Sådan får du folk til at forelske sig i dig

LÆS OGSÅ: Ekspert: Disse tre ting afslører om dit forhold holder

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx