Af Mads Brandsen - 04/02-18 16:55

H&M afsløret: Så lidt får syerskerne i lønH&M afsløret: Så lidt får syerskerne i løn

En syerske roser arbejdsmiljøet, men lønnen, den rækker ikke langt.

storybild

(Billede: Richard B. Levine)

En løn på knap 8 danske kroner om dagen og ingen løn under sygdom eller ferie.

Det er vilkårene for de etiopiske syersker, der syr tøj for blandt andet den svenske tøjgigant H&M. Det afslører Sveriges svar på DR, SVT, søndag.

Tv-stationen har mødt den 22-årige syerske Yebahirsew Tibebu, der arbejder på et kæmpe fabrik i den etiopiske by Hawassa.

Hun føler sig udnyttet, og hun føler, at landets regering står bag udnyttelsen. Regeringen og arbejdsgiverne har nemlig aftalt hvor lav lønnen skal være, fortæller hun, der egentlig gik på gymnasiet, da en headhunter kom på besøg.

»De fortalte, at vi ville få 3.000 birr (omkring 658 kroner, red.) om måneden. Det er en god løn, så det fik sågar lærerne til at forlade deres job for at flytte til Hawassa.

Yebahirsew Tibebu genmemførte to års uddannelse til syerske. Da hun begyndte på jobbet, viste det sig at headhunteren var fuld af løgn.

Reelt tjener Yebahirsew Tibebu og hendes kolleger tjener i stedet blot 35 birr (omkring 7,70 kroner, red.). Arbejdsmiljøet er godt, men lønnen rækker ikke langt.

H&M er blot et af mange internationale tøjmærker, der har rykket produktionen til Etiopien, men har samtidig en politik om, at lønniveau og arbejdsforhold skal være rimelige. Tøjgiganten afviser at svare SVT på, om knap otte danske kroner om er en rimelig løn, men skriver i et skriftligt svar:

»Der findes ingen lovbestemt minimumsløn i Etiopien for nuværende, men vi medvirker i et studie, som ILO (FNs arbejdsmarkedsorganisation, red.) står bag, der skal give den etiopiske regering et grundlag at bygge fremtidige lønreguleringer på. H&M arbejder også aktivt for at skabe forudsætninger for rimelige lønninger i såvel Etiopien som andre lande,« skriver H&Ms landechef i Etiopien, Pierre Börjesson.

På fabrikken ønsker ingen af Yebahirsew Tibebus kolleger at stå frem med navn. Hun håber, at hendes fortælling kan være en øjenåbner.

»Jeg håber, at forbrugerne får at vide, hvor krævende vores job er og hvilken løn, vi får. Hvis de får det at vide, bliver jeg glad. Jeg håber, de kan påvirke vores arbejdsgiver til at betale den løn, vi fortjener,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Tøjgigant lukker butikker i Sydafrika efter protester

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rose fik et opkald, hun ikke skulle...
bt.dk
Frederiks fødselsdagsbrag: 'Prins...
bt.dk
Retoriker: 'Den her tale får...
bt.dk
Fuld S-profil var rasende efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx