Af - 12/05-15 16:36

Vi har for travlt til spisepauseVi har for travlt til spisepause

Knap hver femte dansker skipper næsten dagligt spisepauserne, fordi de føler, at de har for travlt til at spise. Især københavnerne er slemme til at springe måltidet over.

Bildstrecke im Grossformat »

Skipper du for tit et måltid? Det er langt værre for hjernen, end vi aner, siger Karen Gaardsmand. Her er hendes råd til, hvordan du kan tjekke, om du er på vej ind i den onde stresscirkel.

Mere end hver femte københavner springer dagligt/næsten dagligt et måltid over, fordi de synes, de har for travlt. Tilsvarende er det cirka vær tiende fra Midtjylland, viser en ny undersøgelse, foretaget af analyseinstituttet Analyse Danmark for Riberhus.

Tallene tyder på, at københavnerne er mere travle end jyderne.

- Københavnerne er belastet af s-tog, der ikke altid vil køre til tiden og stor trafik på vejene. Det giver københavnerne et andet forhold til travlhed end jyderne. Ikke fordi jyderne er langsomme, men københavnerne er i højere grad vant til at have travlt, siger Karen Gaardsmand, der er uddannet cand.psych.aut.

Hun bliver bakket op af arbejdspsykolog Anton Eg Andersen fra Arbejdspsykologisk Center. Hans personlige erfaring er, at tempoet virker mere 'opskruet', når han tager fra sin bopæl i Slagelse til København.

Unge og københavnere holder flest pauser
Unge og københavnere holder flest pauser

Samlet set svarer 17 procent af danskerne, at de dagligt/næsten dagligt springer et måltid over, fordi de har for travlt.

Det er tegn på stress, når man ikke får sine daglige måltider. Det er ikke sundt, når man ikke får dækket de almindelige menneskelige behov. Mange vil måske kompensere med for eksempel kaffe, men på længere sigt vil manglende pauser og manglende mad påvirke ens funktionsevne
siger Anton Eg Andersen.

LISTE: Her er de 10 bedste og 10 værste job, man kan have i 2015
LISTE: Her er de 10 bedste og 10 værste job, man kan have i 2015

Det forbavser ikke Karen Gaardsmand, at danskerne næsten dagligt dropper måltiderne. De stressklienter, som hun møder har nemlig 'skrallet' det, der var rart af deres liv.

- Hjernen vil have belønning, og det får den af god mad. Mad giver lykkehomoner, og hos stressramte bliver der fundet væsentlige færre lykkehomoner. Pauserne er en mulighed for at socialisere sig, få god mad og koble af fra arbejdet. Derfor er de vigtige, siger Karen Gaardsmand.

Det nytter derfor ifølge Karen Gaardsmand ikke noget at spise foran computeren.

Pas på kniven: Her er Danmarks farligste job
Pas på kniven: Her er Danmarks farligste job

Karen Gaardsmand fortæller også, at der er nogle stressramte, der har for travlt til at gå på toilettet. Fysisk kan det lade sig gøre, fordi deres blære langsomt bliver trænet op til at kunne holde sig i otte timer ad gangen.

OM UNDERSØGELSEN
Gennemsnitligt svarer 17 procent danskere, at de dagligt/næsten dagligt dropper et måltid, fordi de føler, at de har for travlt.

Blandt Region Hovedstaden dropper 22 procent næsten dagligt/dagligt et måltid, fordi de føler, at de har for travlt.

I Nordjylland springer 12 procent næsten dagligt/dagligt et måltid over, fordi de føler, at de har for travlt.

Analysen bygger på svar fra 1064 danskere i alderen 18-56 år og er foretaget i marts 2015 af analyseinstituttet Analyse Danmark for Riberhus.


LÆS OGSÅ: One Direction i chok: Medlem er gået ned med stress

LÆS OGSÅ: Opturs-betjent: Deler sin frokost med hjemløs i smug

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dårlig stemning i X Factor-studiet:...
bt.dk
Her er Danmarks dyreste lejebolig
bt.dk
'X Factor'-favorit mistede sin far:...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx