Af - 13/08-16 08:12

Så få danskere vil stikke funden pung i egen lommeSå få danskere vil stikke funden pung i egen lomme

Stort flertal blandt danskerne kunne ikke drømme om at tage pengene, hvis de fandt en pung med 1.000 kroner i kontanter, viser ny undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »

Vi er en nation af måneskinsarbejdere, vores pli og moral kan efterhånden ligge på et meget lille sted, og vi vælter os i hælervarer. Det skorter ikke på historier om sædernes forfald, men måske står det slet ikke så skidt til endda.

I hvert fald vil blot fire procent af danskerne stikke pengene i lommen, hvis de i morgen finder en pung med 1.000 kroner i kontanter, og pungen også indeholder sygesikringskort med ejermandens navn og adresse.

Ny dom: Konkurrence-fuppere får bøde på 80.000 kroner
Ny dom: Konkurrence-fuppere får bøde på 80.000 kroner

Et kæmpe flertal vil tværtimod gøre sig anstrengelser for at finde pungens retsmæssige ejer, for eksempel ved at søge på krak.dk efter ejerens telefonnummer, aflevere pungen til politiet eller endog selv køre ud til ejermandens adresse og aflevere pungen personligt. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Er du interesseret i forbrug, privatøkonomi og iværksætteri, og vil du opdateres med historier om disse emner, så like MX PENGE her

Danskernes stærke moral i denne konkrete situation kommer ikke bag på sociologiprofessor Peter Gundelach, Københavns Universitet, som står bag flere store undersøgelser af danskernes moral.

- Vi har faktisk undersøgt det og sammenlignet med andre europæiske lande, og danskerne er blandt de folk i Europa, hvor flest vil aflevere pungen. Det hænger blandt andet sammen med, at vi har høj tillid til, at hvis vi afleverer pungen til politiet, vil politiet sørge for, at ejermanden får pungen og ikke selv tage pengene, siger han.

Drømmen om lange øjenvipper kan lokke dig i abonnementsfælde
Drømmen om lange øjenvipper kan lokke dig i abonnementsfælde

Den person, som ærligt afleverer pungen, kan imidlertid sagtens finde på at sætte sig ind i sin bil og køre for stærkt ud til ejermandes adresse for at aflevere pungen, og bagefter køre hjem og betale håndværkeren sort for at have bygget carporten færdig, påpeger Gundelach:

- Når vi vælger at aflevere pungen hænger det sammen med, at det er en konkret person, som står og mangler sin pung. Når vi snyder statskassen med sort arbejde, er det mere abstrakt, hvem vi snyder. Samtidig retfærdiggør vi det over for os selv med, at det er almindelig at gøre.

39.000 er blevet snydt: Gå amok i IKEA i 40 minutter
39.000 er blevet snydt: Gå amok i IKEA i 40 minutter

Mest ærlige er den ældre generation. Mens blot én procent af de 60-74 -årig ville stikke de 1.000 kroner i egen lomme, gælder det seks procent af de 18-29 årige og 30-39-årige.

Så faktisk er der alligevel noget om snakken om, at sæderne er i forfald. Forskningen peger nemlig ifølge Peter Gundelach ret entydig på, at de yngre generationer har lavere moral end de ældre, og at de yngre generationer fastholder deres ringere moral, når de bliver ældre. Så mens den ældre generation med en stærk moral uddør, erstattes den af yngre generationer med ringere moral, hvilket betyder, at samfundets samlede moral bliver ringere.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx