Af - 30/11-16 04:00; Opdateret: 30/11-16 07:23

Denne købmand er danmarksmester i sure smileysDenne købmand er danmarksmester i sure smileys

Fødevarestyrelsen har givet en købmand i København 13 sure smileys i år, men bøder og politianmeldelse får ikke købmanden til at rette ind efter lovgivningen. Problemet er ikke enestående.

Bildstrecke im Grossformat »

Sure smileys preller af på 57 danske virksomheder, der kontinuerligt ved tre ud Fødevarestyrelsens sidste fire besøg har fået en sur smiley.

Istanbul Bazar i København er en af de virksomheder, hvor mundvigen næsten altid hænger nedad på mærkningsordningen i indgangen til butikken, og bøder, politianmeldelser og regninger for kontrolbesøg er ikke nok til at ændre på det.

13 sure smileys er det blevet til for købmanden alene i år for overtrædelser af fødevarelovgivningen, og det er flere end nogen andre virksomheder har præsteret.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om blandt andet virksomhedsdrift og forbrug.

Chef for fødevarerejseholdet, Michael Rosenmark, fortæller, at de mulige sanktioner ikke slår til over for de værste “brodne kar.” Kun en dommer kan i retten lukke en virksomhed, selvom Fødevarestyrelsen måtte finde det nødvendigt for at beskytte forbrugerne.

- Vi har brugt alle de værktøjer, der er i værktøjskassen, og vi har forsøgt at lægge pres på virksomheden, men den har så stor en omsætning, at de sure smileys, vi giver dem, endnu ikke har gjort det til en dårlig forretning for dem, siger han om Istanbul Bazar.

Fødevareordfører hos Dansk Folkeparti, Lise Bech, vil tage sagen op med fødevareminister, Esben Lunde Larsen.

- Det bør jo være sådan, at hvis man har fået den samme reprimande i flere år, så skal der være mulighed for, at man kan lukke den virksomhed, siger hun.

Også socialdemokraternes fødevareordfører, Simon Kollerup, vil tage fat i ministeren

- Jeg mener, at straffen bør blive større i takt med, at man tilsidesætter sure smileys og bare kører videre. Ellers er der jo ikke den opdragende effekt og adfærdsændring forbundet med systemet, som vi i Socialdemokratiet gerne ser, siger han.

Ejer: Rapporter viser ikke det sande billede
De negative smileys er givet til Istanbul Bazar, der ligger i Københavns Nordvestkvarter, for en lang række overtrædelser af fødevarelovgivningen, viser kontrolrapporterne fra 2016, som metroxpress har fået aktindsigt i.

Råd og mug på frugt, indgroet snavs, skidt fejet ind under hylderne samt manglende mærkninger, så kunder eksempelvis kan styre uden om fødevarer med allergener, er nogle af de forhold, som fødevarekontrollen er stødt på i

Varme kølerum koster sur smiley til dansk Michelin-fyrtårn
Varme kølerum koster sur smiley til dansk Michelin-fyrtårn

Kælderen under butikken har fået hård kritik for at for at fremstå “kritisk beskidt,” hvilket i marts medførte et midlertidigt forbud mod at blive brugt til opbevaring af fødevarer. Lageret har ikke været sikret mod skadedyr, og ved et besøg i juli fløj en due også rundt inde i butikken, fordi bagdøren stod åben.

Men de stribevis af kritikpunkter rører ikke ejer af Istanbul Bazar, Haidar Al-Haidari. Han mener, at Fødevarestyrelsen udsætter hans forretning for en hetz.

- De har meget fokus på os, og jeg ved ikke hvorfor. Det billede, de tegner af os i kontrolrapporterne, er ikke det sande billede, lyder det fra Haidar Al-Haidari, der ikke har yderligere kommentarer til sagen.

LÆS OGSÅ: Smiley om terror koster ung iraker betinget udvisning

LÆS OGSÅ: døgnNetto får sur smiley og kæmpe bøde for lunkent kød

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Amerikansk betjent sigtes for drab på...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx