Af - 15/05-14 08:38; Opdateret: 15/05-14 09:55

Ta'-selv-brød kan blive forbudtTa'-selv-brød kan blive forbudt

Der kan være forbud på vej mod nogle discountbutikkers ta'-selv-brød-hylder, erkender Fødevarestyrelsen. De er også uhygiejniske, siger bagermestrene og en ekspert.

storybild

(Billede: Polfoto)

Lidl, der som den første discountkæde indførte opbagt ta'-selv-brød- og kage, kan også blive den første til at droppe det.

Afstemning
Hvad synes du om, at andre kan have rørt ved discountbutikkernes ta'-selv-brød?

Manglende hygiejne: Derfor er du (endnu) ikke blevet syg
Manglende hygiejne: Derfor er du (endnu) ikke blevet syg

Forleden fik Lidl-butikken på Vesterbrogade, København nemlig en sur smiley og en bøde på 15.000 kr., fordi kunder gramsede på uemballeret brød og kage.

Det var anden gang, at fødevarekontrollen så urene fingre i butikkens brød-montrer. Fortsætter det, risikerer Lidl, at myndighederne helt forbyder ta'-selv-hylderne.

- Hvis butikkerne ikke retter ind, kan det ultimativt betyde, at vi nedlægger forbud mod selvbetjent brødsalg, siger Inge-Lis Kyllesbæk fra Fødevarestyrelsen, som skærper sin sanktion, hver gang en butik bryder samme fødevareregel.

Der er ikke tale om, at ta'-selv-brød generelt bliver forbudt, men ude i de enkelte butikker kan Fødevarestyrelsen ultimativt skride til forbud, når hygiejnereglerne i gentagelsestilfælde overtrædes.

Så sent som i går bemærkede metroxpress, hvordan kunder i butikken fedtede med chokoladedonuts og flutes uden at købe det.

Heller ikke i Netto, Rema100 og Fakta, som har indført ta-selv-bake-off-brød, bruger alle kunder redskaber eller handsker, viser metroxpress' stikprøver.

- Hvis folk har en infektion, er der risiko for, at det bliver overført, har Elsebeth Tvenstrup Jensen, overlæge ved Seruminstituttet forklaret.

Hygiejnen halter: Så klamt er tag-selv-brødet
Hygiejnen halter: Så klamt er tag-selv-brødet

- Vi har længe undret os over, at de kan få lov til på denne uhygiejniske måde at sælge brød og kage som andre har rørt ved, mens vore medlemmer er underlagt langt strengere regler, siger Anders Grabow fra Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD).

Fødevarestyrelsen håber, at kunderne vil vænne sig til at bruge tænger eller handsker og at de sparsomt bemandede butikker vil øge overvågningen og bede kunderne stoppe med at gramse på brødet.

- Virksomheden skal have procedurer for, at salget kan foregå hygiejnisk forsvarligt, for eksempel skal brødmontren være anbragt et sted i butikken, hvor medarbejderne kan holde øje med den. Nogle virksomheder har en brøddispenser, hvor kunderne kun kan tage et brød ud ad gangen og ikke kan lægge brød tilbage i dispenseren, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

- Vi er ikke stolte af den sure smiley, og vi arbejder konstant for at løse problemet ved bl.a. med skiltning og ved høfligt at minde kunderne om at bruge handsker eller tænger, siger Rikke Brande, Lidls talskvinde.

Det er ikke ulovligt at sælge frugt og grønt, som andre har rørt ved, men det skyldes, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at man skyller det inden man spiser det.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Storkonflikt nærmer sig: Bryder...
bt.dk
Forbrugerombudsmanden advarer: Får du...
bt.dk
Fire brødre fra Jylland solgte biler...
bt.dk
34-årig mand er død efter bus-ulykke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx