Af Ritzau - 13/10-16 12:24

Høje strømper giver løbere et bedre udbytteHøje strømper giver løbere et bedre udbytte

Kompressionsstrømpen er ved at blive integreret i mange motionsløberes uniform. Og det er der gode grunde til, siger eksperter.

storybild

Kompressionsstrømper har en medicinsk dokumenteret effekt. Men de er heller ikke gratis. Et par koster typisk mellem 200 og 500 kroner. (Billede: Free/Colourbox.com)

Det er meget muligt, at de ikke ser fikse ud på løbestien. Men de forbedrer din restitutionstid og hjælper med at hele skader hurtigere.

Sådan lyder vurderingen af kompressionsstrømpen, der er en af tidens største løbediller, fra tre idrætsfaglige eksperter.

- Når du er aktiv, er strømperne med til at sikre, at det venøse tilbageløb af blod til hjertet fungerer optimalt. Samtidig hjælper de med at fjerne affaldsstoffer fra vævet, fordi de forhindrer uhensigtsmæssig væskeophobning mellem muskelcellerne i benene, siger Morten Zacho, idrætsfysiolog og projektleder på Center for Aktiv Sundhed (CFAS) på Rigshospitalet.

Et par kompressionsstrømper i kvalitetsuld, der holder til at blive vasket igen og igen, koster omkring 300 kroner op opefter.

Men de penge er godt givet ud, mener Lars Olesen, der er cand.scient. i idræt og viceforstander ved Vejle Idrætshøjskole.

Det er især veldokumenteret, at strømperne har en gavnlig effekt mellem løb- og træningspas, fortæller han.

- Hvis du beholder dem på i et stykke tid, efter at du har løbet, får du en bedre restitution, fordi mælkesyre og andre affaldsstoffer, der bliver produceret under løb, bliver fjernet fra musklerne mere effektivt, siger han.

En tredje grund til at ønske sig kompressionsstrømper under juletræet i år er den effekt, de har på helingen af skader. Hos Parkens Fysioterapi bruger fysioterapeut Ann-Britt Kirkmand aktivt strømperne i sin behandling.

- Når vi har patienter med sene- eller fiberskader i benene, anbefaler vi dem at bruge strømperne, fordi helingen bliver bedre, når der er kompression nede i det område. Så får du væsken, der ellers ville sætte sig i blodkarrene, væk, så vævet heler bedre op, siger hun.

Kompressionsstrømper - det skal du vide:

- Kompressionsstrømper har en dokumenteret medicinsk effekt - til forskel fra andre strømpetyper, der kan have navne som rejsestrømper, flystrømper og sportsstrømper.

- Materialet kan være forskelligt fra producent til producent. Som regel er der tale om blandinger af uld, akryl, polyamid, lycra og elastan. Sokkerne er åndbare og kan være antibakterielle.

- En kompressionsstrømpe skal sidde stramt uden decideret at klemme ubehageligt. Vær opmærksom på, at kompressionsstrømper med tid og brug mister styrke og elasticitet.

- Søg hellere vejledning i din sportsbutik i stedet for at købe et par strømper, du ikke har prøvet. Drop butikken, hvis ekspedienterne ikke har ekspertise inden for kompression.

- De såkaldte calf sleeves, hvor foden er fri, har ikke samme effekt som kompressionsstrømper. Hele pointen med strømpen er, at den lægger pres nedefra og op.

- Kompressionsstrømper er inddelt i klasser (1-4) efter deres effekt på kredsløbet. Klasse 1 giver en let overfladepåvirkning, mens styrke 4 giver en kraftig dybdevirkning. Strømper i klasse 3 og 4 bør kun benyttes efter anbefaling fra lægen eller anden sundhedsfaglig person.

- Behold strømperne på i et stykke tid, efter at du har løbet. Så hjælper de nemlig med at fjerne affaldsstoffer fra vævet, så du bliver hurtigere klar til at løbe igen.

Kilder: Lars Olesen, Ann-Britt Kirkmand, Fysio-shop.dk

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx