Af Lars Dinesen - 10/08-15 14:48

Det kan du gøre, hvis huslejen er for højDet kan du gøre, hvis huslejen er for høj

Der er råd at hente, hvis du bliver rippet af din udlejer. Se her hvad du kan gøre, hvis din leje er for høj.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Thomas Lekfeldt)

Med så mange regler i lejeloven at holde styr på kan det være svært at gennemskue, om du hver måned hiver for mange penge op af lommen for at få tag over hovedet. Men det kan faktisk være værd at undersøge, om du bør gå til huslejenævnet.

- Mange danskere betaler for meget i husleje uden at være klar over det, fortæller Jesper Larsen, der er cheføkonom i Lejernes Landsorganisation (LLO), til Ritzau Fokus.

Det mest almindelige er, at man betaler mellem 500 og 1000 kroner pr kvadratmeter årligt. Det vil sige, at hvis en lejlighed på 100 kvadratmeter har en årlig leje på 70.000 kroner, er lejen pr. kvadratmeter 700 kroner om året. Hvis prisen overstiger de 1000 kroner, betaler du måske mere, end du bør.

Advokat hos Advice Law, Peter Steen Hansen, hjælper årligt omkring 100 lejere og halvt så mange udlejere i huslejesager. Han forklarer, at man enten selv kan indbringe sin leje for huslejenævnet eller få retshjælp.

Det sker helt lavpraktisk ved at sende en mail eller et brev til huslejenævnet i sin kommune, hvor man vedlægger sin lejekontrakt og faktura for seneste huslejeopkrævning.

Huslejen er blot 10 kroner - men luksuslejligheden gemmer på en overraskelse
Huslejen er blot 10 kroner - men luksuslejligheden gemmer på en overraskelse

Er du lejer hos en almen boligorganisation, kan det være svært at klage på grund af hele lejesystemet, der årligt fastsætter lejen. Det er straks lettere at få nedsat din høje leje, hvis du har en privat udlejer.

For eksempel kan et nyt køkken eller badeværelse gøre en lejebolig meget mere attraktiv men desværre også dyr. En privat udlejer må nemlig sætte huslejen op, hvis boligen er blevet "gennemgribende moderniseret".

Det er sket i 50 procent af private boliger i Danmark, der er bygget før 1992, viser en undersøgelse, som LLO har foretaget. Det gælder udlejningsejendomme i såkaldte storhuse, som har flere end seks lejemål og bliver genudlejet hvert år.

- LLO har blandt andet set et eksempel på, at en lejer skulle betale 1400 kroner pr. kvadratmeter om året efter sådan en modernisering. Det er cirka tyve procent mere, end hvad huslejenævnet ville godtage, siger Jesper Larsen.

Studiestart: København ribber din SU
Studiestart: København ribber din SU

Derfor fik lejeren medhold i sagen, og huslejen blev sat ned til omkring 1100 kroner.

Bor du i en nyere lejebolig, der er opført efter 1991, gælder der andre regler. Her er der desværre ikke meget at gøre ved en høj husleje. Hvis du synes, du betaler for meget, må du opsige kontrakten, fortæller Jesper Larsen.

Klager man inden for et år efter indflytning, får man de penge tilbage, som man har betalt for meget, og lejen bliver sat ned. Det koster 300 kroner at få kørt sin sag i huslejenævnet, og dem får man også tilbage, hvis man vinder sagen.

Ifølge LLO skal man ikke være nervøs over at klage - det er nemlig ikke tilladt at smide lejere ud af den grund. Til gengæld ender cirka halvdelen af de sager, hvor lejer vinder, i boligretten. Det sker, hvis udlejer ikke accepterer huslejenævnets nedsættelse af lejen.

- Så det skal man forberede sig på, hvis man indbringer sin leje for huslejenævnet, siger advokat Peter Steen Larsen.

LÆS OGSÅ: Vilde prisforskelle på boliger i studiebyerne

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx