Af - 10/03-14 11:41

Tjek om du er blevet snydt på årsopgørelsenTjek om du er blevet snydt på årsopgørelsen

Det er ikke alle fradrag og indtægter, som automatisk bliver indberettet på årsopgørelsen. Her er en liste med ting, du bør tjekke.

storybild

Årsopgørelsen er klar, men det er et par ting, du bør tjekke. (Billede: AP)

Selv om banker, arbejdspladser og andre institutioner efterhånden indberetter de fleste oplysninger om din økonomi til Skat, så skal du ikke nødvendigvis stole på, at alt er i skønneste orden på årsopgørelsen.

Du kan være blevet snydt for mange tusinde kroner på grund af fradrag og andre informationer, der ikke er blevet skrevet på din årsopgørelse.

Og der er selvfølgelig også det modsatte scenarie:
At du har fået for mange penge tilbage.

Her er en liste med ting, som det er en god idé at tjekke:

Kørselsfradrag:

Du kan få kørselsfradrag, hvis du har mere end 12 kilomter til arbejde. Hvor meget du kan få afhænger af, hvor langt du kører, og hvor mange dage du kører.
Udgifterne til selve transporten spiller ingen rolle. Transportmidlet har heller ingen betydning.

Håndværkerfradrag:
Du kan få håndværkerfradrag på op til 15.000 kroner om året inklusive moms for arbejdsløn til service og vedligeholdelse på din bopæl. Dermed sparer du cirka 5.000 kroner i skat. Arbejdet skal stå på listen med ydelser, der giver håndværkerfradrag.

Penge til gode? Skat giver dig rødt eller grønt svar
Penge til gode? Skat giver dig rødt eller grønt svar

Aktier og andre værdipapirer:
Det er dit ansvar, at Skat får alle oplysninger om dine gevinster og tab ved salg af investeringsbeviser og aktier. Derfor bør du tjekke, om det er med på din årsopgørelse. Du kan kun få fradrag for tab, hvis Skat har fået oplysning om købet.

Du udlejer et værelse eller en bolig en del af året:
Du skal betale skat af dine lejeindtægter, hvis du udlejer din bolig en del af året, eller hvis du udlejer et eller flere værelser. Du får dog et skattefrit fradrag i din lejeindtægt. Er det en bolig, du selv ejer, så er der et årlig bundfradrag på 1,33 procent af ejendomsværdien. Er der tale om fremleje, så er bundfradraget baseret på to tredjedele af den husleje, man selv betaler.

Ægtefællebidrag:
Hvis du betaler ægtefællebidrag, så får du fradrag for det. Modtager du ægtefællebidrag, skal du betale skat af beløbet. Det gælder uanset, om I er separeret, fraskilt, eller flyttet varigt fra hinanden. Betaler du ikke via kommunen, eller har du bidrag ud over dem, der er betalt via kommunen, skal du oplyse det i rubrik 56 på årsopgørelsen.

Børnebidrag:
Du får fradrag for børnebidrag betalt til dine børn under 18 år, der ikke bor hos dig. Der skal være en skriftlig aftale om betaling af børnebidraget mellem de to parter eller via Statsforvaltningen.
Normalsats i 2014 er 1.270 kroner per måned. Af det beløb er 146 kroner et tillæg, der ikke er fradrag for. Fradragsbeløbet er 1.124 kroner per måned.

Nu kan du se din årsopgørelse hos SKAT - hvis du er heldig
Nu kan du se din årsopgørelse hos SKAT - hvis du er heldig

Rejsefradrag:
Når du rejser for din arbejdsgiver eller er ansat på en midlertidig arbejdsplads, har du forskellige muligheder for at få dækket dine rejseudgifter efter standardsatser. Hvis arbejdsgiveren ikke dækker dine udgifter, kan du få rejsefradrag for udgifter op til 25.500 kroner i 2014 (25.000 kr. i 2013).

Øvrige lønmodtagerudgifter:
Betegnelsen 'øvrige lønmodtagerudgifter' dækker over udgifter, du kan have i forbindelse med dit arbejde, og som du eventuelt kan få fradrag for. Hvis du opfylder en række betingelser, som du kan se her, kan du trække udgifter fra for eksempel fortæring, beklædning, arbejdsværelse, computer og faglitteratur.

Bidrag til velgørenhed:
Du kan få fradrag for bidrag til velgørende foreninger, fonde, stiftelser, institutioner og religiøse samfund, der er godkendt af Skat, hvis du giver dit cpr-nr. til den forening, du giver bidraget til. Foreningen indberetter beløbet, som vil fremgå af din årsopgørelse.
Du kan højst få fradrag for 14.800 kr. i 2014 (14.500 kr. i 2013).

Kilde: Skat

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx